Hrvatski radio

Radio Split

14:19 / 10.05.2021.

Autor: RS

Online Festival znanosti u Splitu

Online Festival znanosti u Splitu

Online Festival znanosti u Splitu

Foto: - / -

Festival znanosti Split počeo je prigodnim programom ispred Zgrade tri fakulteta u kampusu, uz nazočnost rektora Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragana Ljutića te prorektorice za znanost i inovacije prof. dr. sc. Leandre Vranješ Markić,

voditeljice Festivala dr. sc. Domagoje Buljan Barbača te ostale članove splitskog Organizacijskog odbora.

Usprkos brojnim izazovima uvjetovanih pandemijom COVID-19 Festival neće izostati ni ove godine te se održava od 10. do 15. svibnja, na temu Kultura znanosti. Pripremljeno je više od 70 aktivnosti, a većina će se održavati online, uživo putem ZOOM platforme ili već snimljenih prezentacija, koje će se nalaziti na Youtube kanalu Sveučilišta u Splitu od termina navedenog u rasporedu. Dio aktivnosti koji je predviđen za održavanje uživo, održat će se uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka.

Kratko predstavljanje o festivalu održale su izv. prof. sc. Vida Šimat i Martina Čagalj sa Sveučilišnog odjela za studije mora i doc. dr. sc. Danijela Skroza, s Kemijsko-tehnološkog fakulteta. Znanstvenice su prikazale svojstva antocijana, biljnih pigmenata zaslužnih za široki spektar boja u biljnom svijetu, a znanstvenicima omogućuju da i oni budu umjetnici. Naime, različite boje voća, povrća, cvijeća, lišća, korijenja i plodova potječu od pigmenata koji ne privlače samo pozornost već spadaju u skupinu fitonutrijenata za koje je dokazano da imaju brojna biološka svojstva. Osim što su snažni antioksidansi koji sudjeluju u stvaranju energije, antocijani usporavaju starenje, ujedno djeluju protuupalno i sprečavaju oštećenje stanica, održavajući imunitet i štiteći od brojnih bolesti, uključujući i rak.

Festival znanosti je manifestacija kojoj je cilj približiti znanost javnosti, odnosno informirati je o aktivnostima i rezultatima u području znanosti i umjetnosti, poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja.

I ove godine su pripremljene brojne aktivnosti online pa će zainteresirani moći pogledati niz znanstvenih pokusa, radionica i vježbi koje su za predškolce, učenike splitskih osnovnih i srednjih škola, ali širu javnost pripremile sastavnice Sveučilišta, suradne institucije, instituti, muzeji, udruge, osnovne i srednje škole.

Program Festivala se nalazi u prilogu, link na vijest: https://www.unist.hr/novosti/znanost-i-tehnologija/vise-od-70-aktivnosti-za-sve-uzraste-na-festivalu-znanosti-split ili u priloženom PDF dokumentu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.