Hrvatski radio

Radio Split

Općina Jelsa članica Međunarodne zajednice tamnog neba

21.02.2022.

22:45

Autor: HRT Radio Split

Zajednica tamnog neba

Zajednica tamnog neba

Foto: Općina Jelsa / Općina Jelsa

Na prigodnoj svečanosti u ponedjeljak 28. veljače 2022. u svečanoj dvorani Općine Jelsa bit će proglašeno proglašenja Općine Jelsa prvom Međunarodnom zajednicom tamnog neba u Hrvatskoj i cijeloj južnoj Europi.

Međunarodna organizacija za zaštitu noćnog neba (International Dark Sky Association - IDA) će u ponedjeljak 28. veljače 2022. službeno objaviti da je Općina Jelsa proglašena Međunarodnom zajednicom tamnog neba i time postati prva takva zajednica u Hrvatskoj i cijeloj južnoj Europi te trideset i peta lokalna samouprava na čitavom svijetu kojoj je priznat ovaj prestižni međunarodni status.

Na konferenciji povodom proglašenja govorit će načelnik Općine Jelsa Nikša Peronja, direktorica Turističke zajednice Općine Jelsa Marija Marijan i glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević koji je ujedno i voditelj postupka kandidature za ovaj međunarodni status.

Dobivanjem ovog međunarodnog statusa Općini Jelsa se potvrđuje izniman doprinos u zaštiti okoliša i tamnog noćnog neba odnosno zaštiti od svjetlosnog onečišćenja i održivom razvoju te će time Općina Jelsa biti istaknuta na svjetskom popisu općina i gradova koji se osobito brinu o zaštiti noćnog neba što je jedan veliki korak prema razvoju prve ozbiljne astroturističke ponude u Hrvatskoj - izvijestili su iz Općine Jelsa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

Svi za Lećevicu

radionice