Hrvatski radio

Radio Split

11:50 / 12.08.2018.

Autor: Vesna Relić

Organizirano promatranje Perzeida

Organizirano promatranje Perzeida

Organizirano promatranje Perzeida

Foto: - / -

Sredinom svakog kolovoza, ako dobro motrimo, na nebu vidimo svijetleće krijesnice - Perzeide. Tako će biti i ove godine! Te čestice, krhotine što ih na svom putu oko Sunca za sobom ostavljaju kometi, u našu atmosferu ulijeću brzinama od nekoliko desetaka kilometara u sekundi.

Pri tom se ugriju, zažare i izgore, već na velikoj visini iznad tla. Taj bljesak, vidljiv obično tek djelić sekunde, nazivamo meteorom. Samo iznimno se dogodi da neko od tih malih tijela koja zarone u Zemljin zračni omotač bude dovoljno veliko da neki njegov dio stigne do same površine, kao meteorit.

Javno promatranje meteorskog roja Perzeida organizira zvjezdano selo na Mosoru, na brdu Makirini, u Gornjem Sitnom. Vrata zvjezdarnice će biti otovrena ove nedjelje 12. kolovoza već nakon 19 sati. Jer će u 20 sati program početi znanstveno-popularnim predavanjem „Asteroidi – obmana ili realna opasnost?“ koje će održati Stefan Cikota, astrofizičar s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

Ako vremenski uvjeti budu povoljni, nakon predavanja će se na terasi zvjezdarnice pristupiti promatranju meteorskog roja Perzeida. Uz astronoma-animatora ZSM-a Zorana Kneza, promatranje će voditi popularizator istraživanja svemira i svima znani stručni suradnik popularne radijske emisije Andromeda Ante Radonić. Promatranje će potrajati do 1 sat nakon ponoći (ponedjeljak), a bit će posvećeno isključivo „hvatanju“ Perzeida.

Ulaz je za sve slobodan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.