Hrvatski radio

Radio Split

Osnovan studij Vojnog pomorstva u Splitu

28.04.2017.

16:50

Autor: RS

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Šimun Anđelinović svečano su potpisali Sporazuma o ustrojavanju posebnog studija »Vojno pomorstvo« koji će se provoditi u suradnji Sveučilišta u Splitu i Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Iznimno smo sretni i ponosni što pokrećemo jedan novi jedinstveni studijski program koji se realizira u suradnji Sveučilišta s tri ministarstva Vlade RH. Studij će omogućiti vrhunsko obrazovanje vojnog kadra i civila, a izvodit će se na hrvatskom i engleskom jeziku. Znanje koje je naša vojska stekla kroz iskustvo sada će se pretočiti u znanost koja će s druge strane otvoriti nova istraživanja i donijeti nove spoznaje, proizvode i nova radna mjesta - kazao je rektor Anđelinović.

Kvalitetu studija potvrdio je i prof. dr. sc. Nikola Račić, dekan Pomorskog fakuleta  na kojem će se studij uglavnom izvoditi, kazavši kako će sinergijom odraditi sve što bude potrebno, a na zadovoljstvo svih dionika.

Znanje je moć stoga smo sretni što pokrećemo još jedan novi studij Vojnog pomorstva. Mi smo pomorska zemlja i mislim da je došlo vrijeme da imamo jedan takav studijski program koji je osmišljen u suradnji Hrvatskog vojnog učilišta, Sveučilišta u Splitu, Hrvatske ratne mornarice, Pomorskog fakulteta, Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Filozofskog i Pravnog fakulteta – kazao je ministar Krstičević naglasivši kako je sinergija svih u izvođenju ovog jedinstvenog studija, kroz kojeg će se obrazovati mladi kadeti, važna jer se o zaštiti Jadrana potrebno brinuti zajedničkim snagama.

Prema riječima ministra početak izvedbe studijskog programa planiran je u akademskoj godini 2018./2019, a ukupno će se moći upisati 30 zainteresiranih, 20 za potrebe Ministarstva te po 5 za potrebe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva unutarnjih poslova. U perspektivi je, kako je istaknuo ministar Krstičević, i povećanje kvote obzirom da već postoji interes susjednih zemalja za studij.


Punu potporu studiju u ime Hrvatske ratne mornarice obećao je kontraadmiral Stipanović kazavši kako će na ovaj način HRM dobiti novu snagu, a to su mladi, kvalitetno obrazovani ljudi koji će znati odgovoriti na izazove koje donosi budućnost.


Važnost sinergije, u svom obraćanju istaknuo je i načelnik Šundov, rekavši kako Hrvatska nema dovoljno resursa da bi svatko radio pojedinačno, dok se zajedničkim snagama mogu napraviti čuda. Zadovoljstvo osnivanjem studija nije krio ni Zdravko Klanac, zamjenik zapovjednika HVU „Dr. Franjo Tuđman“ koji je naglasio kako je riječ o velikom koraku kako za HRM i Vojno učilište, tako i za Sveučilište u Splitu jer će naposljetku kvalitetnim obrazovanjem dobiti suvremene časnike.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.