Hrvatski radio

Radio Split

Otvorena izložba o morskim kornjačama

19.01.2022.

14:32

Autor: HRT Radio Split

Morske kornjače

Morske kornjače

Foto: Prirodoslovni muzej Split / Prirodoslovni muzej Split

U Prirodoslovnom muzeju Split (Poljana kneza Trpimira 3) splitski gradonačelnik Ivica Puljak otvorio je izložbu Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja „Zaštita i očuvanje europskih morskih kornjača“ koja je dio muzejskog europskog projekta o istraživanju i zaštiti morskih kornjača: „Zajedničke akcije za poboljšanje statusa zaštite i očuvanja populacija morskih kornjača Europske unije - Life Euroturtles“.

Izložba fotografijama, ali i originalnim preparatima morskih kornjača, informira posjetitelje i zanimljivim pričama upoznaje ih sa životom ovih tihih moreplovaca. Osim toga, izložba upućuje što i kako učiniti ako u moru uočimo ili negdje na obali pronađemo morsku kornjaču, kome javiti te kako možemo svi zajedno pomoći u njihovoj zaštiti. Djeci i mladima na raspolaganju je edukativni i zabavni materijal o morskim kornjačama kao i poučne i kreativne Projekt LIFE Euroturtles bavi se istraživanjem i zaštitom morskih kornjača Jadranskog i Sredozemnog mora, glavate i zelene želve, s ciljem podizanja svijesti javnosti o njihovoj ugroženosti i potrebi zaštite. U projektu sudjeluju partneri iz šest zemalja Europske Unije – Hrvatske, Italije, Slovenije, Grčke, Cipra i Malte, a voditelj cijelog projekta vrijednog gotovo 5 milijuna eura je Hrvatska, odnosno Hrvatski prirodoslovni muzej. Uz HPM partner iz Hrvatske je Plavi svijet Institut za istraživanje i zaštitu mora. Sam projekt je započeo 2016., a završava ove 2021. godine. Projekt sufinancira Europska unija, a podržavaju ga Grad Zagreb i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH.

Izložba ostaje otvorena do 15. veljače 2022., a može se razgledati u radno vrijeme Više o projektu saznajte na www.euroturtles.eu ili www.facebook.com/LifeEuroturtles

Autor izložbe: doc.dr.Draško Holcer, Hrvatski prirodoslovni muzej Zagreb

Suradnici: prof. dr. sc. Bojan Lazar, dr. sc. Paoulo Casale

Voditeljica edukativno-promotivnog programa: dr. sc. Renata Brezinščak, Hrvatski prirodoslovni muzej Zagreb

Kustosi-voditelji radionica: Josip Boban, Sanja Vrgoč i Tino Milat, Prirodoslovni muzej Split

Ivica Puljak

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.