Hrvatski radio

Radio Split

Pazite na petarde! Već petero ozlijeđenih

24.12.2020.

13:05

Autor: RS

Pazite na petarde! Već petero ozlijeđenih

Pazite na petarde! Već petero ozlijeđenih

Foto: - / -

Jučer tijekom večeri na omiškom području ozlijeđen je 20-godišnjak uslijed aktiviranja pirotehničkog sredstva. Pružena mu je liječnička pomoć u splitskoj bolnici i konstatirana teška tjelesna ozljeda šake, te je hospitaliziran,

dok je osoba koja se nalazila s njim u društvu lakše tjelesno ozlijeđena u predjelu noge.

Obzirom da je na području PU splitsko-dalmatinske od 15. prosinca do danas od posljedice uporabe pirotehnike ozlijeđeno ukupno 5 osoba, od čega su na području Policijske postaje Omiš dvije osobe zadobile teške tjelesne ozljede, iz policije još jednom pozivaju na građane da budurazboriti i odgovorni:  

 • Ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli nastradati.

 • Uvijek budite uzor djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima, pogotovo ako ih vi koristite.

 • Savjetujte djecu da ne diraju neaktivirana pirotehnička sredstva, ne rastavljaju ih i ne pomiču, a u slučaju da ih zapaze neka odmah zatraže vašu pomoć!

 • U slučaju da se ne možete suzdržati od uporabe pirotehničkih sredstava,  obvezno  proučite upute  o  načinu rukovanja pirotehničkim sredstvima, uz  striktno poštivanje sigurnosne udaljenosti.

 • Petarde nisu igračke. Mogu uzrokovati teške opekline i rastrgnuća.  Najčešće riječ je o teškim ozljedama šaka i prstiju, lica i očiju. 

 • Djeci mlađoj od 14 godina nije dopuštena kupovina i korištenje bilo kakvih pirotehničkih sredstava. Zakonom o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu oružja normirano je kako će se novčanom kaznom u iznosu od 1000 do 3000 kuna kazniti zakonski zastupnik djeteta mlađeg od 14 godina koje je uporabilo pirotehnička sredstva.  

 • Osobe mlađe od 18 godina ne smiju koristiti pirotehnička sredstva F2 i F3 kategorije jer posljedice mogu biti kobne

 

Pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, osim petardi i redenika iz kategorije F3 čija je prodaja građanima zabranjena, mogu se prodavati od 15. prosinca do 01. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava, samo osobama starijim od 18 godina.

 • Pirotehnička sredstava kategorije  F2, F3, T1 i P1 nije dozvoljeno koristiti u zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba. Uporaba naprijed navedenih pirotehničkih sredstava zabranjena je u razdoblju od 02. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva. 

 Zakonom o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu oružja normirano je da će: - fizička osoba mlađa od 18 godina koja uporabljuje pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, zatim fizička osoba koja uporabljuje pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 u razdoblju od 02.siječnja do 26. prosinca ili uporabljuje pirotehnička sredstva u zatvorenim prostorima, odnosno na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba, biti kažnjena za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 5 tisuća do 15 tisuća kuna. 

 • Pirotehnička sredstva ne koristiti pod utjecajem alkohola,

 • Poštovati sigurnu udaljenost pri aktiviranju pirotehničkog sredstva,

 • Pirotehnička sredstva ne koristiti blizu prolaznika, djece, životinja ili zapaljivih  i osjetljivih predmeta, te drugih sredstava ili predmeta koja pirotehničko sredstvo može oštetiti (vozila i sl.)

 • Obvezno pročitati i pridržavati se uputa proizvođača za sigurno rukovanje s pirotehničkim sredstvom jer pogrešna uporaba može biti kobna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.