Hrvatski radio

Radio Split

Peta Smotra sirnica u Bolu na Braču

26.03.2016.

12:00

Autor: Mladen Vuković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Lijepa uskrsna tradicija otoka Brača nastavlja se i ove godine. Na Uskrsni ponedjeljak održat će se još jedna Smotra sirnica otoka Brača. Osnivač i inicijator Smotre sirnica je Narodna knjižnica Sutivan.

Ideja je  ove smotre da se svake godine održi u drugom bračkom mjestu, a dosadašnji domaćini bili su Sutivan, Nerežišća, Škrip i Selca.
Organizaciju ovogodišnje V. smotre sirnica otoka Brača prihvatila je Općina Bol pa će tako i  njen Centar za kulturu prirediti prateći zabavni i kulturni program. 

Događanja će biti u  prostorijama Doma kulture u Bolu i to u ponedjeljak, 28. ožujka od 12 sati za publiku, a već od 11 za sudionike smotre i to prijavama i zaprimanjem uzoraka.

Prema ustaljenom običaju i pravilima osnivača smotre, Narodne knjižnice Sutivan, ocjenjuje se izgled, struktua, miris i okus sirnice i to od strane žirija sastavljenog od predstavnika mjesta koji donesu više od tri sirnice na ocjenjivanje.

Potičući održavanje tradicionalnog običaja spremanja bračkih pinci ili sirnica ova Smotra kompatibilna je s UNESCO-vom zaštitom "Mediteranske kuhinje", upisane na reprezentativnu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine. Taj način tradicijske prehrane u međunarodnom društvu mediteranskih zemalja u Hrvatskoj predstavljaju otoci Brač i Hvar.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.