Hrvatski radio

Radio Split

Pismo Radovana Kečkemeta o zaštićenim stanarima

27.02.2018.

13:50

Autor: RS

Pismo Radovana Kečkemeta o zaštićenim stanarima

Pismo Radovana Kečkemeta o zaštićenim stanarima

Foto: - / -

Radovan Kečkemet uputio je dopis zastupnicima u Hrvatskom Saboru i drugim političkim forumima, a o ključnom problemu procijenjenih 4 milijarde kuna sredstava iz kojih se trebao riješiti problem zaštićenih stanara i stanova u kojima se ovi nalaze, a od kojih se za tu namjenu nije potrošila ni lipa.

Poštovani saborski zastupnici i ostali hrvatski zakonodavci,

na vama je ovih dana NIMALO RUTINSKI ZADATAK određivanja jednog aspekta nacionalne politike koji će odrediti stanje u ovoj naciji decenijama pred nama. Vaš zadatak nije nimalo formalan, naravno, ukoliko ga vi takvim ne učinite.

Podsjećam vas da su protagonisti izmjena sadašnjeg Zakona o stanovima već proglasili datume njegovih učinaka i pozvali na njegovu primjenu kao gotovu stvar, prije nego je prijedlog prešao s jedne strane Markovog trga na drugu! Ne čini li vam se da navedeni protagonisti od cijelog Sabora i važećeg zakonodavnog postupka prave cirkus, a saborske zastupnike cirkuskim klaunima. Hoće li im uspjeti učiniti to i od vas ovisi isključivo od vas samih.

Ja sam jedan od zaštićenih stanara. I pri tom potpuno razumijem i podržavam nastojanja vlasnika stanova da napokon dođu do svoje imovine. Naročito vlasnike nasljednike, ali nažalost tu su i nedavni kupci neuseljivih stanova po odgovarajućim cijenama, kojima će izmjena zakona preko noći višestruko oploditi tu investiciju, a koje ovog časa ne mogu izdvojiti iz kategorije vlasnika.

Ono na što vam želim skrenuti pažnju (još jednom) je činjenica da su država i lokalne samouprave u razdoblju od početka prodaje stanova i poslovnih prostora u svojim vlasništvima do danas iz toga UPRIHODILI (procjena prema nepotpunim raspoloživim podacima) PREKO ČETIRI MILIJARDE KUNA od kojih su u jednom razdoblju prema Zakonu o stanovima morali 90% a nakon toga 25%, izdvajati za rješavanje problema zaštićenih stanara i stanova u kojima ovi žive. Od toga ZA OVU STROGO ZAKONOM ODREĐENU SVRHU UTROŠILI NISU NIŠTA! Čekaju, valjda, da im ovaj problem riješi biologija (starenje i smrt stanara)!

Autori sada važećeg Zakona o stanovima bili su i te kako svjesni ovog problema, i predvidjeli su njegovo rješenje, ali provoditelji hrvatske državne politike na to su se oglušili, i novac potrošili u javnosti nepoznate svrhe. Time su OŠTETILI I STANARE I VLASNIKE STANOVA, I SAMU DRŽAVU i njen ugled, a POGODOVALI su samo svojim dnevnim prohtjevima i SADAŠNJIM STAMBENIM MALVERZANTIMA.

Kao građanin, od vas tražim da prije donošenja bilo kakve druge odluke, postavite pitanje ovog novca i da zatražite DA SE OVAJ NOVAC SMATRA POSUĐEN ZA POTREBE RATA I PORAĆA (navodno - vjerujmo dok se ne dokaže suprotno), TE DA SE SADA VRATI U KASU IZ KOJE JE POZAJMLJEN i da se upotrijebi za njegove stvarne svrhe.

ČETRDESET MILIJUNA kojima protagonisti novog zakona mašu pred javnošću predstavlja JEDAN POSTO ubranih sredstava, dakle NITI POŠTEN MILODAR, lemozina...

Vjerujte da ćete time državi uštedjeti i daljnje milijune kuna troškova i odšteta koje će plaćati stanarima i drugima pred europskim sudovima. Koje ćemo opet u konačnici platiti mi, poreski obveznici (među kojima ste i vi...), a ne pojedinci koji su svojim osobnim ponašanjem doveli do toga!

Sada je trenutak kada se razvoj ovog problema još uvijek može skrenuti na pravi put - uskoro će biti prekasno, a ovakve stvari ne mogu se "vratiti u prvobitno stanje"...

S poštovanjem (još uvijek!),

Radovan Kečkemet

Split

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.