Hrvatski radio

Radio Split

Počeo 9. Festival znanosti u Sinju

15.10.2018.

09:12

Autor: Vedrana Krstić Ivanišević

Počeo 9. Festival znanosti u Sinju

Počeo 9. Festival znanosti u Sinju

Foto: - / -

I ove godine Sinj će pet dana biti domaćinom 9. Festivala znanosti od 15. do 20. listopada 2018. s "4i konceptom": izvrsni znanstvenici u izravnoj interakciji s djecom i građanima intenzivno tijekom 5 dana na inovativne načine predstavljaju svoja najnovija znanstvena i tehnička otkrića!

Ove godine na Festivalu ćemo čuti o kemijskim mlinovima, umjetnoj inteligenciji, ljekovitim tvarima u našim vodama, postanku života, nastanku kemijskih elemenata, umjetnim sladilima, krpeljima i nametnicima, novim izvorima energije..., a najozbiljniji dio Festivala zaokružit će se javnim tribinama o energetskoj viziji hrvatske u 21. stoljeću, te o istinama i zabludama oko cijepljenja djece. A djeca će dobiti obilne nagrade u znanstvenom kvizu te u natjecanju u pokusima na radionicama "Analizom pogodi koja je sol u vodi!". Najmanje će čekati noćna promatranja neba teleskopima! 
 
Sve to vidjet ćemo u izvedbi gostiju: dr. sc. Ivan Halasz, prof. dr. sc. Goran Tešović, dr. sc. Rozelindra Čož-Rakovac, doc. dr. sc. Dario Hrupec, akademik Milko Jakšić, doc. dr. sc. Tomislav Portada, dr. sc. Nenad Raos, prof. dr. sc. Davor Pavuna, dr. sc. Relja Beck, prof. dr. sc. Stanko Uršić, prof. dr. sc. Ljubomir Majdandžić, doc. dr. sc. Goran Krajačić, doc. dr. sc. Anita Lauri Korajlija, a pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, gospođe Kolinde Grabar-Kitarović. 
 
OPtvorenje je 15. listopada u 18 sati u Alkarskim dvorima, slijedi okrugli stol Vizija hrvatske energetike u 21. stoljeću?, a u utorak će biti tribina Bolje cijepiti nego strepiti: istine i izmišljotine.
 
Organizator Festivala Mislav Cvitković bio je gost Jutarnjeg programa Radio Splita, a u prilogu Božene Romac čut ćemo i Davora Pavunu koji će govoriti o umjetnoj inteligenciji. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.