Hrvatski radio

Radio Split

Počeo Tjedan svetog Jere

24.09.2020.

14:08

Autor: Mladen Vuković

Počeo Tjedan        svetog Jere

Počeo Tjedan svetog Jere

Foto: - / -

Na početku Tjedna obilježavanja 1600. obljetnice smrti svetog Jeronima, nebeskog zaštitnika Splitsko-dalmatinske županije, čiji se blagdan štuje 30. rujna, u predvorju Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu danas je otvorena izložba o svetom Jeri i njegovu kamenom spomeniku

koji je isklesao kaštelanski akademski kipar Veno Jerković.

Taj kip, koji će brodom biti prevezen u Jeruzalem, već je trebao biti blagoslovljen u najsvetijoj kršćanskoj crkvi Gospe od Usnuća na Sionu, ali je zbog pandemije za svečanost odgođena za mjesec dana.
Kip će do 30. rujna biti izložen u perivoju Biskupove palače i već je dobio našu dalmatinsku patinu – kazao je splitsko-makarski nadbiskup monsinjor Marin Barišić: Jerkovićev kip svetog Jeronima bit će blagoslovljen i na njegov blagdan 30. rujna, a do tada ćemo predstaviti o novo izdanje knjige o tom slavnom svecu koji je već tri godine i službeno zaštitnik Splitsko-dalmatinske županije – kazao je župan Blaženko Boban:

PROGRAM PROSLAVE

Medijska promocija knjige „Svetom Jeronimu posvećeno“ bit će upriličena u utorak, 29. rujna u 9.30 sati u samostanu sv. Frane na Obali u Splitu (Trg Franje Tuđmana 1). O knjizi će govoriti: splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, u ime nakladnika „Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskoga“ fra Vladimir Vidović i prof. dr. don Ivan Bodrožić.

 

Istoga dana, 29. rujna, u 18 sati na Medicinskom fakultetu u Splitu (Šoltanska 2) bit će priređena Svečana akademija povodom jubileja 1600 godina smrti sv. Jeronima. Prigodni govor uputit će: splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara i rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić. Potom će predavanje s naslovom „San Girolamo e la Biblioteca Apostolica Vaticana“ održati kardinal José Tolentino Calaça de Mendonça, arhivist i bibliotekar svete Rimske Crkve. Kardinal će ekskluzivno objaviti novosti o sv. Jeronimu do kojih je došao istražujući u vatikanskim bibliotekama. Svečanu akademiju pjesmom će uzveličati Komorni zbor bogoslova.

 

Na sam blagdan sv. Jeronima u srijedu, 30. rujna u 10 sati bit će upriličeno otvaranje Riznice splitske katedrale. Uz pozdravne govore u splitskoj prvostolnici, prigodnu riječ prigodom otvaranja Katedralne riznice uputit će prof. dr. Radoslav Bužančić. Potom će uslijediti razgled postava Riznice u Palači Skočibučić-Lukaris.

 

Istoga dana, 30. rujna, euharistijsko slavlje u 18 sati u novoj solinskoj crkvi Svete Obitelji predvodi kardinal José Tolentino Calaça de Mendonça.

 

Nadbiskup Marin Barišić

Župan Blaženko Boban

Kipar Veno Jerković

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.