Hrvatski radio

Radio Split

Počinje obnova Botaničkog vrta na Marjanu

08.01.2021.

17:30

Autor: RS

Foto: marjan-parksuma.hr

Foto: marjan-parksuma.hr

Foto: - / -

Uskoro počinju radovi na obnovi Botaničkog vrta na Marjanu. Radove će izvoditi tvrtka "Teh-gradnja" sa sjedištem u Zagrebu, a ukupna vrijednost radova je 11 milijuna i 540 tisuća kuna. Radovi će trajati 11 mjeseci.

Nakon što je izvršen obilazak terena i pregled objekata na području obuhvata Botaničkog vrta te u suradnji s upraviteljem Botaničkog vrta, Prirodoslovno-matematičkim fakultetom, organizirano premještanje svih biljaka koje se nalaze na prostorima obuhvaćenim budućim radovima, sve je spremno za početak radova i realizaciju planirane cjelovite obnove jedinog gradskog Botaničkog vrta.

Budući da će radovi na ovom zahtjevnom projektu trajati tijekom čitave ove godine, građanima iz sigurnosnih razloga neće biti omogućen pristup Botaničkom vrtu koji će biti pretvoren u gradilište, a svoje će posjetitelje po završetku radova dočekati u novom sjaju.

– Zahvaljujemo se građanima na strpljenju i razumijevanju koje će se sigurno isplatiti, jer ćemo svi skupa uskoro moći uživati u jedinstvenoj mediteranskoj oazi s autohtonim i kultiviranim ukrasnim, ljekovitim, aromatskim, endemičnim i začinskim biljem koju ćemo svi rado i često posjećivati, kazala je Radojka Tomašević, pročelnica gradske Službe za međunarodne i EU projekte.

Botanički vrt na Marjanu danas čine staklenici i građevine te velike zelene površine od kojih je manji dio uređen kao prezentacijski arboretum, dok je većina zapuštena i neiskorištena. Obzirom da je većina građevina u izuzetno trošnom stanju, s nizom vidljivih oštećenja, Grad će uz pomoć EU sredstava izvršiti integralnu obnovu cijelog sklopa. Sama revitalizacija Botaničkog vrta podijeljena je u logičke cjeline: sanacija i obnova postojećih građevina, sanacija i obnova šetnica, preuređenje poljske kućice u suvenirnicu s pristupnom stazom, izgradnja sjenica i uređenje pripadajućeg krajobraza, izvedba „botaničkih skala“ te nabavka i sadnja biljaka.

Revitalizacija Botaničkog vrta dio je projekta Marjan 2020 – brdo prošlosti oaza budućnosti ukupne vrijednosti 26.614.389,24 kn, od čega je 15.802.004,03 kn bespovratnih sredstava EU fondova, a ulaskom u 2021. godinu i revitalizacijom Botaničkog vrta započinje novo poglavlje ovog vrijednog gradskog resursa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.