Hrvatski radio

Radio Split

Počinju radionice Male škole suvremenog plesa

08.03.2021.

09:53

Autor: RS

Počinju radionice Male škole suvremenog plesa

Počinju radionice Male škole suvremenog plesa

Foto: - / -

11. ožujka počinje ciklus od 14 radionica Male škola suvremenog plesa, koja je nastala u sklopu platforme Merge in motion koju je pokrenula plesna udruga Tiramola. Pomno isplaniran program Male škole suvremenog plesa će se održavati tokom cijele godine.

Cilj programa je ponuditi širinu i raznolikost radionica suvremenog plesa te pripremiti polaznike za intenzivni tjedan u kolovozu na kojem podižemo ljestvicu - stavljajući naglasak na naprednije korištenje praksi suvremenog plesa, a završnim stvaralačkim radionicama unijeti i dašak autorskog rada i promišljanja izvedbe. Radionice se vode jasno definiranim kurikulumom koji plesačima omogućuje da prošire svoj plesni vokabular, a neplesačima nudi novo znanje i iskustvo.

Program uključuje 14 radionica, koje vodi 14 različitih plesnih pedagoga iz cijele hrvatske, 3 predstave, interaktivni program za djecu, plesno kino "Muze(j) plesa" koje je besplatno i otvoreno za širu javnost te ljetni intenziv tjedan.

Cjelokupni program održavat će se u Domu mladih Split, u prostorima Beton kino, Amfiteatar i Kino klub. Radionice će se održavati vikendom, osim iznimno, prve radionice s kojom otvaramo ovogodišnji program škole.

Prvu radionicu Teorija iz prakse, praksa u teoriji, vodit će Iva Nerina Sibila, a održat će se u četvrtak 11. 3. 2021. od 17 do 19 sati te u petak 12. 3. 2021. od 10 do 13 sati u prostoru Kino kluba, u Domu mladih Split.

Dvodnevna radionica osmišljena je kako bi polaznicima omogućila informativan i dinamičan susret s osnovnim povijesnim, terminološkim i estetskim pojmovima plesa kao suvremene izvedbene prakse.

Sastoji se od dvije sesije, u kojima ćemo kroz predavanje, seriju video isječaka i analitičko-iskustvenu diskusiju proći kroz neke od najznačajnijih pojava i figura modernog i suvremenog plesa u Evropi i Americi.

Iva Nerina Sibilaplesna je umjetnica, edukatorica, organizatorica i publicistkinja. Trogodišnje obrazovanje u suvremenom plesu stječe u Engleskoj, na školi Northern School of Contemporary Dance u Leedsu. Od 1995. djeluje kontinuirano na hrvatskoj plesnoj sceni. U brojnim projektima radi na dostupnosti i vidljivosti plesnih sadržaja, istraživanju emancipacijskih potencijala plesne edukacije te pozicioniranju plesa u širem društvenom kontekstu. Od 2000. kontinuirano se bavi kritičkim i istraživačkim pisanjem o plesu, isprva u uredništvu časopisa Centra za ženske studije Treća, potom je urednica časopisa za plesnu umjetnost Kretanja. Kolumnistica je i članica uredništva internetske stranice Plesnascena.hr. Od 2012. osmišljava i vodi projekt Kritički parkour, kao seriju susreta plesnih i izvedbenih kritičara, umjetnika i publike, s kojim prati festivale i plesna zbivanja u Splitu, Varaždinu, Karlovcu, Zadru, Rijeci, Puli. Iste godine pokreće i od tada kontinuirano djeluje kao umjetnička voditeljica i producentica Divert / IMRC, nagrađivanog plesnog i edukacijskog projekta koji okuplja plesače sa i bez fizičkog invaliditeta. Članica Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i Udruge plesnih umjetnika.

Više informacija o radionicama, cjenama pojedinih radionica, načinima prijave i slično potražite na FB stranici plesne udruge Tiramola, putem maila plesnaudrugatiramola@gmail.com te na brojeve mobitela 091/796-9864 (Lucija), 091/781-9243 (Nikolina).

Program se financira uz pokroviteljstvo Zaklade kultura nova i Ministarstva kulture i medija RH.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.