Hrvatski radio

Radio Split

Pod Marjanom prije 80 godina (2.)

19.03.2021.

12:32

Autor: Frano Baras

Frano baras, osobni album

Frano baras, osobni album

Foto: - / -

Drugi nastavak feljtona za naš portal, dva puta tjedno, ponedjeljkom i petkom, iz pera profesora Frane Barasa o gradu Splitu 1941. godine...

Početak sudbonosne 1941. godine

Iako je Europa već bila ogrezla u ratnim stradanjima Splićani su veselo proslavili Silvestrovo 1940. Evo kako je te noći bilo u hotelu Ambasador:

Dvije minute prije ponoći na improviziranu pozornicu restorana silovito je zakoračio bog Mars. Pod teškim oklopom i kacigom, s tablicom na grudima "1940", vitlajući ubojitim mačem krio se glumac Branko Matić. Njemu nasuprot, spora i bojažljiva koraka u dugoj bijeloj haljini, s palminom grančicom u ruci zaputio se krhki anđeo Mira s pločicom "1941", tada mlađahni član splitskog kazališta Ivo Marjanović. Borbeni Mars nije odolio blagim nasrtajima miroljubljivog Anđela. Poslije nekoliko udaraca palmine grančice srušio se na pod. Publika je oduševljeno odobravala uz povike: "Kad bi tako doista bilo! "Na žalost, želje se Splićana nisu ispunile... Iz reporterskog izvještaja objavljenog u gradskom dnevniku Novo doba saznajemo i mnoge druge pojedinosti:

Točno u ponoć svečano rasvijetljeni grad utonuo je u potpuni mrak koji potraja pet minuta. Istovremno su se sa svih strana začula crkvena zvona, brodske i tvorničke sirene. Oživjelim ulicama odjekivala je svirka harmonika i gitara te pjevanje klapa. Na Pjacu je stigla i Vatrogasna glazba s bijelim – splitskoj djeci toliko dragim - ponijem upregnutim u malu dvokolicu s bubnjem. Svirali su koračnice i Lijepu našu. Odjekivali su veseli povici. Grljenju, ljubljenju i čestitanju nije bilo kraja. Ali, bilo je i razbijenih glava, ruku, nogu. Sedamnaestorici građana pružena je hitna pomoć. Dogodio se i jedan smrtni slučaj: u Radunici br. 6 nezgodno je pao mladi pekar i ostao mrtav. Uhapšeno je desetak dugoprstića. Mnogo se komentira sudar automobila: br.77-22 Roka Ozretića i br. 77-07 ing. Marina Roje, kojom je prilikom ozlijeđena Vjeka Roje. Raskrižje ulica Viške i Gupčeve već je tada – zamislite! - postajalo sve to opasnije!

Živo je bilo i po splitskim kinima. Posljednje predstave počinjale su u 20.30 sati. Nastavljalo se skečevima, novogodišnjim "vrapcem" i tombolom. U kinu Central za to se pobrinulo nekoliko članova kazališta. U Tesli neki trbuhozborac, a u Edenu čuveni hipnotizer Svengali glavom.

Sve do jutarnjih sati građani su se veselili i po hotelima Park, Bellevue, Central, ali i u Sokolani, Društvu prijatelja Velike Britanije i Amerike, Veslačkom klubu Gusar... Ipak, kroničar napominje da se trošilo mnogo manje nego lanjskog Silvestrova. Čak se i manje pilo - jer je piće poskupjelo!

Početkom siječnja 1941. počela se osjećati nestašica nekih namirnica. Pojavio se i jednoobrazni loši kruh pravljen od "mješavine pšeničnog, kukuruznog i raženog brašna" posprdno nazvan Šubašićev. Na žalost ljubitelja dobre kapljice vino je poskupjelo: crno 9-11, opol 10-12, bijelo 12-14, vugava 16, plavac 18 din. Kod težaka u konobama može se dobiti dinar-dva jeftinje nego u vinotočnicama. Poskupjele su i novine: Novosti, Jutarnji list, Politika i Vreme na 2 din, a splitsko Novo Doba na 1,5 dinar. Oskudica je pogodila i autobusne pruge. Zbog pomanjkanja guma reducirane su one Split-Sinj-Knin i Cista-Trilj-Sinj-Split. Zbog nestašice pogonskog goriva, ugljena i maziva te pomanjkanja osoblja ukinut je od 15. siječnja i jedini brzi vlak Split-Zagreb. Također i dva putnička vlaka na pruzi Perković - Šibenik. Trgovačko-industrijska komora uzaludno je brzojavno protestirala kod Ministarstva saobraćaja u Beogradu...

U tijeku je akcija prikupljanja sredstava za izgradnju novoga Hrvatskog doma. Stiglo je šezdesetak izbjeglica iz talijanskih enklava na našoj obali. HSS poziva sva hrvatska društva da zajednički organiziraju veliki ples. U Hrvatskom narodom kazalištu izvode se: dramatizacija Poniženih i uvrijeđenih Dostojevskog, Nušićev Pokojnik, Držić-Fotezov Dundo Maroje, Ibsenove Sablasti. Gostovao je i prvak osječke Drame Aca Gavrilović.

Većina ureda Ispostave banske vlasti preselila je već potkraj 1940. iz stare zgrade - nalazila se na Strossmajerovoj obali - u novu palaču na Zapadnoj obali (tada zvanoj Vojvode Stepe!). Za Vodokršće (5. siječnja) 1941. blagoslov nove zgrade obavili su gradski župnik don Ante Milić i biskupski magistar katedralnog ceremonijala don Nikola Žiška. Njih je s činovnicima dočekao i prostorijama sproveo povjerenik Ispostave Mate Bulić. Javni rad sa strankama počeo je sutradan 6. siječnja. Na žalost ta funkcionalna i moderna zgrada svojoj prvotnoj namijeni poslužit će jedva tri mjeseca!...

Splitski garnizon kraljevske vojske po običaju je svečano proslavio pravoslavni badnji dan. Skupina oficira (na konjima, u automobilima i kočijama) otišla je u pratnji mornaričke glazbe po 'badnjake' u Kopilicu. Na povratku, podcikujući (prilično alkoholizirani!) obilaze gradom i završavaju u Oficirskom domu u Porinovoj ulici do Kazališta. Tamo u dvorištu stare vojarne pali se 'badnjak' u nazočnosti brojnih oficira i podoficira kopnene vojske i mornarice, vojnika, žandara, rezervnih oficira te predstavnika Sokola, i drugih srpskih društava. U vojarni Gripe također je priređeno 'vojničko veselje'.

Tih dana Splićani su se s tugom oprostili od Živka Dvornika Krajičina (22), poštanskog tehničara iz stare puntarske obitelji koji je pod nejasnim okolnostima bio smrtno ranjen prilikom artiljerijskih manevara u Sarajevu.

Pažnju građana privlači i neobični vojni zračni balon talijanskog porijekla (težina 75 kg, zapremnina 150 metara kubičnih). Pronašli su ga ribari podno Murvice nedaleko Bola te ga parobrodom Pašman prebacili u Split.

Održava se niz stručnih predavanja i večernjih tečajeva za rezervne oficire svih rodova vojske. Priređuju se i praktične združene vježbe: 14.-18. siječnja zamračivanja grada i okolice te uzbunjivanja sirenama. Građanstvo se upozorava neka postupa po odredbama, u protivnom snosit će sve zakonske posljedice. Objavljuju se uputstva što poduzeti ako se spusti strani zrakoplov...

Maturanti Klasične gimnazije priređuju svečanu večer u korist siromašnih kolega. Neki mali činovnik dobio je premiju Državne lutrije od pola miljuna dinara!

Reklamira se novi film Crvenkapica u prirodnim bojama. Planinarsko društvo Mosor 16. siječnja priređuje izlet na Vaganj i Kamešnicu. U tijeku je proslava 65. godišnjice života književnika Milana Begovića.

Mnogo se raspravlja o novom regulacijskom planu grada. Zapaženo predavanje s raspravom održao je ing. arh. Fabjan Kaliterna. On predlaže preseljene kolodvora te izgradnju jake protočne arterije širine 25 metara po postojećoj trasi željezničke pruge od stare luke do novog kolodvora. Arterijom bi prolazile i tračnice za električnu željeznicu i tramvaj. Šteta da se ova sjajna zamisao ni do danas nije ostvarila...

 

Frano Baras

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

3 dana

Svi za Lećevicu

radionice