Hrvatski radio

Radio Split

Pokraden starac, policija poziva građane na oprez zbog lažnog predstavljanja

23.03.2022.

09:52

Autor: PU Splitsko-dalmatinska

Policija

Policija

Foto: - / Ilustracija

Tijekom protekla 24 sata na području PU splitsko-dalmatinske zabilježene su tri prijetnje, dva oštećenja tuđe stvari i krađa, a evidentirano je sedam prometnih nesreća od kojih četiri s materijalnom štetom. Tri osobe su lakše ozlijeđene.

Prijevara na štetu 88-godišnjaka

Policijski službenici II.PP dovršili su kriminalističko istraživanje nad 28-godišnjakom i 32-godišnjakom, oba državljanina Rumunjske. Utvrđena je sumnja da je 32-godišnjak ostvario obilježja kaznenog djela prijevare kada je u ožujku ove godine na ulici u Splitu prišao 88-godišnjaku, te mu se predstavio kao predstavnik firme koja prodaje razno posuđe i da će mu poklonit posuđe koje će mu donijeti u stan. Nakon što ga je 88-godišnjak primio u stan iskoristio je njegovu nepažnju i starosnu dob, te od njega otuđio razni nakit i zlatninu. Nadalje, utvrđena je sumnja da je 28-godišnjak ostvario obilježja kaznenog djela prikrivanje kada je zajedno s navedenim 32-godišnjakom u zlatarnici u Splitu ponudio na otkup nakit i zlatninu iako je znao da potječe od kaznenog djela.

Također, vezano uz ovaj događaj postupali su i djelatnici Državnog inspektorata, Područnog ureda Split koji su poduzeli radnje iz svoje nadležnosti kojom prilikom su oduzeli razno posuđe i podnijeli odgovarajuće prijave.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju protiv obojice je podnesena kaznena prijava, te su predani policijskom pritvorskom nadzorniku.

Iako u zadnje vrijeme bilježimo smanjenje broja kaznenih djela počinjenih na štetu naših starijih sugrađana pojedini događaji pozivaju na dodatni oprez. Stoga, u cilju sprječavanja takvih događaja građanima savjetujemo:

    • ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ

    • ukoliko se osoba predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati Vam na uvid

    • ne nasjedajte na upornost nepoznatih osoba koje vam po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom prodaje raznih predmeta po «povoljnim» cijenama (npr. uređaja za masažu, knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja i sličnog), zatim pod izlikom bolesti, traženja milostinje i sličnog – jer se time izlažete riziku

    • zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke i slično)

    • ukoliko je moguće zabilježite registarsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe koristile, te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila

    • odrasli članovi obitelji, koji brinu o starijim osobama, trebali bi ih upozoriti na navedene situacije i savjetovati ih o ponašanju.

    • Posumnjate li u osobe, a posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, ODMAH obavijestite policiju na broj 192! 

Dovršeno kriminalističko istraživanje za kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta

Policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije proveli su kriminalističko istraživanje nad 64-godišnjakom za kojeg je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je od 01. siječnja 2016.g. do 30.rujna 2018,  za vrijeme dok je obavljao poslove odgovorne osobe u društvu, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske, iskoristio položaj i ovlast raspolaganja poslovnim računom i s istog podigao 327.831,32 kune, a u cilju knjigovodstvenog pravdanja, knjigovođi dostavio specifikaciju troškova u kojima je neistinito naveo kako je navedeni iznos isplatio zaposlenicima za dnevnice i kao naknade za upotrebu privatnog osobnog automobila radi odlaske na službena putovanja, iako je znao da to nije istina, a temeljem njegovih navoda sačinjena je i dokumentacija. Također, utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 64-godišnjak otežao preglednost poslovanja i imovinskog stanja društva na način da je iz arhive knjigovodstvenu uklonio dokumentaciju koja se odnosila na pravdanje navodnih troškova.

Provedenim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 64-godišnjak na naprijed opisani način ostvario obilježja kaznenih djela  Zlouporaba položaja i ovlasti,  Krivotvorenje službene ili poslovne isprave i Povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga radi čega će nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu biti podneseno posebno izviješće kao nadopuna kaznene prijave.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.