Hrvatski radio

Radio Split

Policija upozorava na internetske prijevare, za vikend pojačan nadzor prometa

25.02.2022.

12:25

Autor: PU Split

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Tijekom protekla 24 sata na području PU splitsko-dalmatinske zabilježene su tri prijetnje, dvije prijevare, pet oštećenja tuđe stvari, dvije teške krađe, krađa i sedam požara. U posljednja 24 sata evidentirano je pet prometnih nesreća od kojih tri s materijalnom štetom. Dvije osobe su lakše ozlijeđene.

Zaplijenjen speed

Policijski službenici I. PP dovršili su kriminalističko istraživanje nad 23-godišnjakom provedenim zbog sumnje da je ostvario obilježja kaznenog djela neovlaštena proizvodnja i promet drogama. Tijekom kriminalističkog istraživanja, jučer je obavljena pretraga stana i drugih prostorija koje navedeni koristi na splitskom području. Tom prilikom je pronađeno i od njega oduzeto ukupno 222 grama droge speed. Protiv 23-godišnjaka je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu, te je predan policijskom pritvorskom nadzorniku.

Prijevara na štetu 68-godišnjakinje

Zaprimljena je prijava 68-godišnjakinje da je nakon zaprimljenog telefonskog poziva ženske osobe koja se predstavila kao djelatnica internetske firme koja će joj poboljšati zaštitu na računalu dopustila istoj da se spoji na njeno računalo, a potom joj i dala podatke o broju uređaja za Internet bankarstvo. Međutim ubrzo je zamijetila da joj je s računa skinut novčani iznos. Stoga još jednom skrećemo pozornost na ovakve i slične prijevare. Budite oprezni, dobro razmislite i provjerite sve okolnosti kada dajete svoje podatke. Nikome ne otkrivajte lozinke, čak niti putem telefona. Ni Vaša banka vas nikada neće tražiti PIN ili lozinku. U svakom slučaju, budite oprezni, a ukoliko ste ipak postali žrtvom prijevare o tome odmah obavijestite policiju

Najava pojačanog nadzora cestovnog prometa za vikend

U cilju prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama policija i tijekom ovog vikenda nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti nadzora cestovnog prometa usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, posebno vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela, a činjenjem kojih se događaju prometne nesreće s najtežim posljedicama. Aktivnosti će se također usmjeriti i na ponavljače teških prekršaja u prometu tzv. “recidivista“.

Sve sudionike u prometu pozivamo na oprez i poštivanje prometnih propisa, kako svojim neodgovornim ponašanjem ne bi doveli u opasnost vlastiti, ali i život ostalih sudionika u prometu. Posebno apeliramo na sve vozače da svojim ponašanjem dodatno ne ugrožavaju najrizičnije skupine u cestovnom prometu - vozače mopeda i motocikala, pješake i vozače bicikla.

Prilikom sudjelovanja u prometu pazite na sebe i druge!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.