Hrvatski radio

Radio Split

Poljak provaljivao u hotelske sobe

30.06.2015.

10:16

Autor: Radio Split

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tijekom protekla 24 sata na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske zabilježeno je razbojništvo u pokušaju, utaja poreza ili carine, iznuda, tri oštećenja tuđe stvari, deset teških krađa, devet krađa, dvije utaje i pomorska nesreća. Zabilježeno je petnaest prometnih nesreća. Dvije osobe su teže, a šest ih je lakše ozlijeđeno.

43-godišnjak osumnjičen za nanošenje teške tjelesne ozlijede

Dovršeno je kriminalističke istraživanje nad 43-godišnjakom za kojeg je utvrđeno postojanje sumnje da je 22. lipnja, oko 03.30 sati u Gundulićevoj ulici u Splitu, napao 33-godišnjaka koji je zadobio tešku ozljedu ruke. 

 

Poljski državljanin osumnjičen za provale u hotelske sobe

Policijski službenici Policijske postaje Makarska dovršili su kriminalističko istraživanje nad 30-godišnjim državljaninom Poljske. Utvrđena je sumnja da je tijekom lipnja na području Makarske i Brela u tri navrata provalio u više hotelskih  soba. Otuđio je novac i razni nakit, čime je oštetio šesnaest stranih državljana, a počinjena materijalna šteta se procjenjuje na oko 250 tisuća kuna. Tijekom kriminalističkog istraživanja obavljena je pretraga te je pronađen i oduzet dio otuđenih predmeta kao i alat za koji se sumnja da je koristio prilikom počinjenja kaznenog djela. 

 

Dovršeno kriminalističko istraživanje nad dvije osobe

Policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske su dovršili kriminalističko istraživanje nad 62-godišnjim državljaninom Bosne i Hercegovine i 22-godišnjim hrvatskim državljaninom, koje se sumnjiči da su, u namjeri stjecanja protupravne imovinske koristi, počinili više kaznenih djela iz oblasti gospodarskog kriminaliteta (krivotvorenje službene ili poslovne isprave, utaja poreza ili carine, povreda obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga). 62-godišnjak se sumnjiči da je, kao odgovorna osoba trgovačkog društva, 2011. godine izradio i vlastoručno ovjerio fiktivne izlazne račune u iznosu od oko 3.400.000,00 kuna uz otpremnice za izmišljene isporuke sekundarnih sirovina, prema trgovačkom društvu u vlasništvu 22-godišnjaka. Od navedenog iznosa, oko 690.000 kuna se odnosi na PDV, koji nije iskazan u prijavi za PDV, niti je od strane trgovačkog društva 62-godišnjaka uplaćen u korist državnog proračuna. 22-godišnji vlasnik trgovačkog društva se sumnjiči da je po navedenim fiktivnim računima neistinito iskazao i iskoristio pravo na odbitak predporeza, radi umanjenja porezne obveze za svoje trgovačko društvo. Podnesena je odgovarajuća prijava nadležnom Državnom odvjetništvu.

 

Dovršeno kriminalističko istraživanje

Dovršeno je kriminalističko istraživanje nad dvojicom maloljetnika za koje je utvrđeno postojanje sumnje da su 26. lipnja u Splitu, u Spinčićevoj ulici zaustavili maloljetnika, kojeg poznaju od ranije, te su od njega zatražili da im donese novac iz stana. Nakon što je maloljetnik odbio donijeti novac, tjelesno su ga napali, nakon čega je maloljetnik otišao do stana i donio im novac, koji su osumnjičenici međusobno podijelili. Tijekom kriminalističkog istraživanja je pronađen dio iznuđenog novca. Protiv oba maloljetnika je podnesena kaznena prijava nadležnom Državnom odvjetništvu, zbog sumnje da su počinili kazneno djelo „Iznuda“.

 

Krađa križa iz samostana u Splitu

Jučer je zaprimljena prijava da je 19/20. lipnja iz samostana u Splitu, u Hrvojevoj ulici, za sada nepoznati počinitelj otuđio križ. U tijeku je kriminalističko istraživanje.

 

Četiri osobe ozlijeđene u pomorskoj nesreći

U pomorskoj nesreći koja se dogodila jučer oko 14.15 sati u uvali Nečujam, na otoku Šolti, dvije osobe su teško, a dvije su lakše ozlijeđene prilikom naleta gumenjaka. O događaju je obaviješteno Općinsko državno odvjetništvo i Lučka kapetanija. Jedna osoba je uhićena i nad njom se provodi kriminalističko istraživanje.

 

Pronađeno mrtvo tijelo na Turskoj kuli

Danas u 9 sati je zaprimljena dojava da je u Splitu, na području Turske kule, pronađeno tijelo nepoznate osobe. O navedenom je obaviješteno Županijsko državno odvjetništvo. U tijeku je obavljanje očevida. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.