Hrvatski radio

Radio Split

14:49 / 02.12.2016.

Autor: HRT

"Pomorska večer" nominirana za Plavu vrpcu Vjesnika

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pomorska večer Hrvatskoga radija (HRT – HR) nominirana je za uglednu nagradu Plava vrpca Vjesnika. Svečana dodjela nagrada organizirana je 5. prosinca 2016. u 18 sati u Opatiji, uoči blagdana svetoga Nikole – zaštitnika pomoraca.

Već pune 64 godine Pomorska večer plovi radijskim eterom, danas u trajanju od četiri sata svakoga ponedjeljka navečer. 

Plavu vrpcu Vjesnika utemeljio je 1966. urednik Pomorske redakcije u Vjesniku Ratko Zvrko. Nakon gašenja Vjesnika Sindikat pomoraca Hrvatske preuzeo je dodjelu nagrade koja je jedinstvena na svijetu, a dodjeljuje se za hrabrost i spašavanje na moru pojedincima i skupinama koji pridonose boljitku pomorstva i očuvanju mora. „Predloženo je osmero urednika Pomorske večeri, od kojih su neki već i u mirovini: Božica Đurđević i Božo Brzica iz Dubrovnika, Jadran Marinković iz Splita, Gordan Kurtović i Vladimir Šetka iz Zadra, Branka Malnar iz Rijeke te Dorina Tikvicki i Budimir Žižović iz Pule“, potvrdio je tajnik Odbora za dodjelu Plave vrpce Vjesnika Damir Herceg.

 

Pomorska večer emitira se svakoga ponedjeljka od 20 do 24 sata naizmjence iz Pule, Rijeke, Splita, Dubrovnika i Zadra, a prvo prosinačko izdanje na rasporedu je 5. prosinca, netom nakon dodjele nagrade Plava vrpca Vjesnika. Emisija će se emitirati iz Dubrovnika uz izravno uključenje u opatijsku svečanost. 


„Nominacija za nagradu Plava vrpca Vjesnika osobito je priznanje Pomorskoj večeri, emisiji koja je jednako važna i snažna danas kao i u vrijeme kad je pokrenuta. Bez obzira na razvoj komunikacijske tehnologije i interneta, Pomorska večer ostala je veza pomoraca i njihovih obitelji. Emisiji želim mirno more, a njihovim urednicima i suradnicima mnogo sretnih luka“, ističe glavni urednik Prvoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) Vladimir Kumbrija.

 

„Predloženi smo za najhumaniji pothvat, za sveobuhvatan doprinos za život na moru, za taj kruh od devet kora… Nama se nominacija smiješi kao ekipi i našemu cjelokupnom radu u ove 64 godine“, istaknuo je dugogodišnji urednik i voditelj Pomorske večeri iz splitskoga studija Jadran Marinković, koji je i sam bio pomorac do 1977. te je iz broda uskočio u radijski eter, a posljednje 34 godine sustavno se bavi pomorskim temama. 


„Tijekom 35 godina, koliko radim emisiju, nebrojeno sam puta bila svjedokom i onih tamnih strana pomorstva, ali i nesebičnosti pomoraca kad treba pomoći i spašavati ljudske živote na moru“, kaže urednica iz riječkoga studija Branka Malnar. „Plava vrpca Vjesnika velika je i važna nagrada, a već i sama nominacija veliko je priznanje jer je riječ o nagradi jedinstvenoj u svijetu“, ističe Branka Malnar.

 

Iz Zadra emisiju uređuje i vodi Vladimir Šetka koji se veseli opatijskoj svečanosti jer će se na jednome mjestu naći s ljudima koji nesebično spašavaju unesrećene na moru. Božica Đurđević ističe da dubrovačko izdanje Pomorske večeri poseban naglasak stavlja na brodarstvo, ekologiju mora i radna prava pomoraca, a ima i redovitu rubriku Brodski dnevnik Ane Grabovac, supruge našega pomorca koja je na brodu bila pune 33 godine. Dorinu Tikvicki, urednicu Pomorske večeri iz pulskoga studija, posebno veseli žar kojim uređuje tu emisiju, a moguću nagradu smatra zaslugom svih dosadašnjih urednika. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.