Hrvatski radio

Radio Split

Poštanska marka za dvije obljetnice HRT

26.04.2016.

12:00

Autor: Vesna Relić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu dvije velike obljetnice Hrvatske radiotelevizije - 90. obljetnice Hrvatskoga radija i 60. obljetnice Hrvatske televizije, Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 26. travnja 2016. godine komercijalnu poštansku marku.

Nominalna vrijednost marke je 3,10 kuna, a tiskana je u nakladi od 100 000 primjeraka. Motivi su izdanja radijska spikerica i kamerman, a autori marke su Ivana Vučić i Tomislav-Jurica Kaćunić, dizajneri iz Zagreba.

Marka je izdana u arku od 10 maraka i s 10 privjesaka. Hrvatska pošta izdala je prigodnu omotnicu prvog dana (FDC), a žig prvog dana bit će u uporabi 26. i 27. travnja u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13. 

Hrvatska radiotelevizija ove godine obilježava 90 godina Hrvatskog radija i 60 godina Hrvatske televizije. Riječima: Halo, halo! Ovdje Radio Zagreb! započeo je 15. svibnja 1926. emitiranje Radio Zagreb. U tom je trenutku još samo 10 europskih i ukupno 15 država svijeta imalo radijsku postaju. Na 30. obljetnicu Radija Zagreb, 1956. godine, s emitiranjem počinje i Televizija Zagreb, koja je iste godine održala i prvi prijenos uživo. Od samih je početaka Hrvatska radiotelevizija jedan od predvodnika među javnim medijskim servisima u ovom dijelu Europe i cijenjeni partner unutar Europske unije radiotelevizija. Hrvatska radiotelevizija danas emitira četiri nacionalna televizijska programa, tri nacionalna radijska programa, osam regionalnih radijskih programa te međunarodni program Glas Hrvatske.

Unutar Hrvatske radiotelevizije djeluju simfonijski, tamburaški i džez-orkestar te Zbor HRT-a, koji u domovini i svijetu daju vrijedan doprinos promicanju hrvatske glazbene kulture. Važan doprinos čuvanju hrvatskog identiteta i kulture Hrvatska radiotelevizija daje i svojom bogatom arhivskom građom, koju čini 250 000 sati audiovizualnih zapisa, 100 000 sati radijskih zapisa, 30 000 notnih zapisa i 30 000 knjiga.

Svojim je dosadašnjim radom Hrvatska radiotelevizija dala vrijedan i važan doprinos razvoju hrvatskog društva i nacionalne kulture te s jednakom predanošću i odgovornošću nastavlja razvijati i unaprjeđivati svoje poslovanje, prilagođivati se novom vremenu i povezivati korisnike putem tradicijskih i suvremenih multimedijskih platforma kako bi osigurala trajnu dostupnost javnih medijskih sadržaja u interesu svih hrvatskih građana i njima na korist.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.