Hrvatski radio

Radio Split

Posveta ulja u splitskoj prvostolnici

13.04.2017.

12:48

Autor: SBC

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić predvodio je misu posvete ulja u jutro Velikoga četvrtka, 13. travnja u splitskoj prvostolnici sv. Dujma. Svečanost je započela ispred crkve sv. Filipa Nerija odakle su se svećenici u procesiji za križem uputili prema splitskoj prvostolnici.

Svećenici su u katedrali sv. Dujma slavili misu kojom su svečano proslavili svoj svećenički dan. Na taj dan ustanove Euharistije, svećenici su obnovili svoja svećenička obećanja, a nadbiskup je posvetio ulje za sakramente krštenja, potvrde, bolesničkog pomazanja i svetog reda.

Na Veliki četvrtak Gospodin ostavlja najveći od svih darova, dar samoga sebe u sakramentu euharistije. Ostavlja, također, sakrament sv. reda koji treba euharistiju priopćavati drugima. No slavljenje euharistije za svećenike ne smije biti samo jedno sjećanje na Isusa i jedno vršenje službe. Slavljenje je u biti poziv na dioništvo života. Dok izgovara riječi: „Uzmite i jedite, ovo je moje tijelo... Uzmite i pijte, ovo je moja krv“ svećenik poput Krista postaje dar drugima - kazao je nadbiskup Barišić.

Na kraju propovijedi nadbiskup je pozvao svećenike da budu velikodušni u sebedarju vjernicima, a vjernike je pozvao da mole za svećenike te je svima zaželio sretan Uskrs. Slavlje se nastavilo za zajedničkim stolom u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.