Hrvatski radio

Radio Split

Potezanje Mrduje 30. srpnja

26.07.2022.

10:51

Autor: TZ općine Milna, HRT

Mrduja

Mrduja

Foto: TZ općine Milna / TZ Milna

Nakon dvije godine pauze opet se održava najdraža bračko-šoltanska manifestacija Potezanje Mrduje!


Od 2008. godine svake godine Bračani i Šoltani potežu Mrduju, mali otok smješten u Splitskim vratima.

Ova prijateljska igra počiva na staroj legendi koja kaže da se Bračani i Šoltani nisu mogli dogovoriti čiji je ovaj otočić pa su ga zavezali i potezali svatko na svoju stranu. Konop je po legendi puknuo, pa je rezultat bio neriješen, ali Mrduja je ipak ostala malo bliže Braču.

“Tako blizu, a tako daleko” najbolje opisuje odnos ova dva otoka jer je Šolta od Brača udaljena svega 700 metara, a do prije nekoliko godina nisu imali brodsku vezu koja ih je povezivala.

Danas je stanje bolje, dva otoka imaju brzobrodsku liniju koja ih veže, ali dobre tradicije se nisu odrekli. I nakon dvije godine pauze zbog pandemije, Potezanje Mrduje se vraća i ove 2022. godine.

Na poznato pitanje “Čigova je Mrduja?” odgovor će stići u poslijepodnevnim satima subote, 30. srpnja 2022., kada će Bračani i Šoltani još jednom dati sve od sebe da Mrduja pripadne upravo njima.

U bogatom programu očekuje se nezaboravna zabava popraćena zvucima klape, limene glazbe, DJ-a i brodskim trubama, a najhrabriji mogu sudjelovati u natjecateljskom programu i osvojiti prigodne nagrade - najavila je Turistička zajednica općine Milna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.