Hrvatski radio

Radio Split

Potpisivanje 175 ugovora potpore poljoprivrednicima

27.02.2019.

07:07

Autor: Ivan Perdijić

Potpisivanje 175 ugovora potpore poljoprivrednicima

Potpisivanje 175 ugovora potpore poljoprivrednicima

Foto: - / -

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u dvodnevnom je posjetu Splitsko-dalmatinskoj županiji, koji je započeo sastankom sa županom Blaženkom Bobanom. Poslijepodne je posjetio Klis i Kaštela.

U okviru Programa ruralnog razvoja do sada je u ovoj županiji ugovoreno preko 374 milijuna kuna, a do sada isplaćeno 172 milijuna. Najveći interes splitsko-dalmatinskih poljoprivrednika iskazan je u mjeri za male poljoprivrednike (6.3.1.) na koju se odnosi gotovo četvrtina svih projekta u Hrvatskoj.

Preko 500 malih poljoprivrednika podižu svoja gospodarstva na jedan novi nivo, što je ključno za buduće bavljenje poljoprivredom u našoj županiji. Veseli me što ćemo u srijedu 27. veljače, uz našeg ministra Tolušića, ovdje u Splitu potpisati 175 ugovora za sve dalmatinske županije.“ – izjavio je župan Splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.

Naglasak sastanka bio je na mjerama ruralnog razvoja, navodnjavanju i ribarstvu. U izgradnji su dvije ribarske luke, luka na Komiži i luka Brižine na području Kaštela. Priprema se dokumentacija za sustave navodnjavanja Imotsko-bekijskog polja, Sinjskog polja i Bunine u Vrgoračkom polju. Navodnjavanje je izrazito važno za lokalne poljoprivrednike, riječ je o ukupnoj površini od 15 231 hektara vrijednosti oko 400 milijuna kuna.

Ministarstvo poljoprivrede financira izgradnju javnog sustava navodnjavanja u stopostotnom iznosu. Što prije budu gotove lokacijske dozvole i izradi se glavni projekt Ministarstvo poljoprivrede će osigurati novac potreban za izgradnju projekata. Vrijednost projekta luke Brižine je 35 milijuna kuna. Očekujemo i izradu projektne dokumentacije za ribarsku luku u Komiži, najisturenijeg dijela ove županije. Ukoliko ona bude gotova u idućih šest mjeseci, Ministarstvo će već ove godine osigurati sredstva potrebna za izgradnju luke. Veseli me što ćemo sutra potpisati ugovore za izgradnju i opremanje još 5 vrtića na području Dalmacije, Tučepi, Seget, Komiža, Promina, Vrgorac. Mjere su to kojima želimo zadržati mlade ljude na ruralnim prostorima.„ – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar Tomislav Tolušić u Splitu nakon što je zahvalio župnu na pozivu da posjeti županiju i njezine poljoprivredne proizvođače.

Posjet Klisu i Kaštalima

Nakon radnog sastanka u Županiji, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i župan Blaženko Boban, jučer poslijepodne i večer proveli su u Klisu i Kaštelima, gdje su posjetili neka od poljoprivrednih gospodarstava, koja u svom razvoju uspješno koriste sredstva iz fondova EU.

U Klisu su posjetili tvrtku "Stela Mediterrane" obitelji Polić koja se bavi proizvodnjim različitih delikatesa te agro turizmom, dok su u Kaštelima razgledali maslinik OPG-a Alfirević u Kaštel Sućurcu. Zadovoljan viđenim, ministar Tolušić naglasio je važnost ulaganja u mlade i male poljoprivrednike.

Tijekom ovog posjeta, ministar Tolušić upoznao se i s radom braniteljske zadruge Tvrda stina te njihovim nasadima smokava i vinove loze na obroncima Kozjaka.

Jučerašnji radni posjet županiji, ministar sa suradnicima, završio je u Radošiću, gdje se upoznao s seoskim turizmom obitelji Škopljanac.

MINISTAR TOLUŠIĆ U SPLITU

Tolušić - Tvrda stina

Tolušić o mladim poljoprivrednicima

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.