Hrvatski radio

Radio Split

Predavanje Tihomira Rajčića o "Jedinoj i vječnoj Hrvatskoj"

13.01.2022.

10:16

Autor: Prokultura

Tihomir Rajčić

Tihomir Rajčić

Foto: Prokultura / Prokultura

Prokultura - Opservatorij kulturnih politika - Split priredila je predavanje u subotu, 15. siječnja 2022. godine u Kući jezika i kulture Peristil, povodom 30. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Povjesničar dr. sc. Tihomir Rajčić govorio je o temi „JEDINA I VJEČNA HRVATSKA“ - DRŽAVOTVORNA POUKA IZ XX. STOLJEĆA.


Dr. sc. Tihomir Rajčić je povjesničar i vanjsko-politički i historiografski ekspert u Slobodnoj Dalmaciji. Rođen je 7. svibnja 1966. u Splitu gdje živi i danas. Diplomirao je povijest na Filozofskom fakultetu u Zadru 1992., s temom iz hrvatske državno-pravne povijesti. Magistrirao je 2005. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu pod mentorstvom Nikše Stančića. Doktorsku disertaciju o srpskom nacionalizmu u austrijskoj Dalmaciji, pod mentorskim vodstvom Mirka Valentića, obranio je na Sveučilištu u Zadru 2013. Bavi se povijesnim istraživanjem 19. i 20. stoljeća iz čega je proizašlo 20 znanstvenih članaka, velikim dijelom, u A1 časopisima. Autor je i knjige "Tajni život slikara Vlahe Bukovca" koja je rezultat njegova nastojanja da istražene povijesne teme, javnosti predstavi modernim non-fiction stilom, odnosno pripovijedanjem koje omogućava da se rezultati znanstvenog istraživanja odjenu u pristupačno književno-pripovjedačko ruho. Trenutno istražuje balkansku pozadinu izbijanja I. svjetskog rata, a rezultate te istrage objavio je u znanstvenim člancima Problem uloge Kraljevine Srbije u Sarajevskom atentatu i izbijanju Prvog svjetskog rata i Stogodišnja kontroverza o suodgovornosti Srbije za Sarajevski atentat i Prvi svjetski rat (1915.- 2015.) u Radovima Instituta HAZU u Zadru i u svojim kolumnama u Slobodnoj Dalmaciji. Ti članci i te kolumne su polazna točka za pisanje knjige Balkanske tajne Velikog rata (Istraga o suodgovornosti Kraljevine Srbije za Sarajevski atentat i Prvi svjetski rat. Upoznajući širu javnost sa važnim povijesnim temama na stranicama Slobodne Dalmacije dr. Rajčić je, uz ostalo velikom serijom članaka 2014. god. obilježio stogodišnjicu izbijanja I. svjetskog rata. U suradnji s Prokulturom - Opservatorijem kulturnih politika i drugim javnim institucijama diljem Hrvatske održao je niz javnih predavanja o životu Vlaha Bukovca, o životu i radu dr. Franje Tuđmana te predavanja u povodu sedamdesete godišnjice anglo-američkog bombardiranja Splita i okolice. 

Poslušajmo snimku predavanja u kojemu Tihomir Rajčić iznosi neke manje poznate strane dokumente po kojima smo bili "moneta za potkusurivanje" velikih sila:

Predavanje dr. sc. Tihomira Rajčića

Predavanje dr. sc. Tihomira Rajčića

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

3 dana

Svi za Lećevicu

radionice