Hrvatski radio

Radio Split

Predsjednica Grabar Kitarović pokroviteljica proslave na Klisu

21.02.2018.

13:35

Autor: Mladen Vuković

Predsjednica Grabar Kitarović pokroviteljica proslave na Klisu

Predsjednica Grabar Kitarović pokroviteljica proslave na Klisu

Foto: - / -

Nizom događanja tijekom ove 2018. godine bit će obilježena 370. obljetnica oslobođenja Klisa od Turaka, a program će se održavati pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, potvrdili su nam iz Općine Klis.

Imajući u vidu kako je tvrđava Klis bila jedna od najvećih i najvažnijih obrambenih utvrda na hrvatskom tlu i simbol početka oslobađanja hrvatskih krajeva u tom vremenu, obilježavanje ove obljetnice od iznimne je važnosti.“, izjavila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović prilikom prihvaćanja pokroviteljstva nad obilježavanjem 370. obljetnice oslobođenja Klisa od Turaka, koji su Klis pod svojom upravom držali punih 110 godina.

U spomen na oslobođenje Klisa i okolnih krajeva od osmanske vlasti davne 1648. Općina Klis nizom će prigodnih aktivnosti obilježiti ovu važnu obljetnicu, koja je i veliki simbol početka oslobađanja hrvatskih krajeva u tom vremenu.

Pod pokroviteljstvom predsjednice Grabar-Kitarović, prva prigodna aktivnost dogodit će se već 23. ožujka, kada će se održati svečana promocija nedavno objavljene knjige „Kandijski rat i oslobođenje Klisa od Turaka godine 1648.“. Autor knjige poznati je povjesničar, akademik i člana HAZU-a prof. Stjepan Krasić, koji je na temelju svih dostupnih povijesnih izvora obradio taj značajni događaj.

Koncem srpnja održat će se i povijesno-scenski spektakl „Uskočki boj za Klis“, točnije 27. i 28. srpnja, a ta manifestacija vratit će sve posjetitelje u slavne dane hrvatske borbe za slobodu i obrane Klisa od tuđinskih osvajača. Tijekom ta dva dana preko 250 članova povijesnih postrojbi i viteških skupina iz cijele Hrvatske i Europe proći će kroz slavnu klišku Tvrđavu, uz domaćinstvo Povijesne postrojbe Kliški uskoci.

2018. godina proglašena je i Europskom godinom baštine i identiteta, što će se povezati i u Klisu obilježiti s velikim jubilejem, za koji se osim prigodnih manifestacija pripremaju i značajni infrastrukturni zahvati na održavanju i revitalizaciji kliške Tvrđave i druge bogate kulturne i povijesne baštine. Kliška Tvrđava u posljednjih nekoliko godina bilježi značajan porast broja posjetitelja, a općina Klis sve bolje turističke rezultate, stoga će se preko 17 milijuna kuna povučenih iz različitih vanjskih izvora uložiti u projekte zaštite i obnove kliškog povijesnog i kulturnog nasljeđa.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.