Hrvatski radio

Radio Split

Predstavljanje knjige "Ptice slobode" Gorana Kovačevića

26.11.2022.

09:32

Autor: Radio Split

Pozivnica

Pozivnica

Foto: MH Trogir / MH Trogir

OGRANAK MATICE HRVATSKE u Trogiru poziva na predstavljanje knjige Ptice slobode - moj prvi grafit rb.gy/dnnrmq Gorana Kovačevića.

Knjigu će predstaviti: Siniša Kekez i Toni Paštar (novinari SD), Goran Ugrin (ex producent HRT), Toni Jagnjić (Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije) uz video prezentaciju (isječci). U prigodnom programu nastupit će Miše Rovinježovi, Program počinje 28. studenog (ponedjeljak) 2022. u 18,30 sati u Gradskoj vijećnici u Trogiru.

Iz predgovora knjige: 

Susret s rukopisom "Ptice slobode" Gorana Kovačevića bio mi je poticajan u više smjerova. Najprije zbog uvida iz prve ruke u važne akcije Šolta, Zbrojovka i Male Bare i njihove protagoniste, o kojima sam uglavnom znao iz medija ili iz usmene predaje. Pripreme i same akcije te pripadajući im problemi čitaju se napeto poput trilera. Goran Kovačević stoji čvrsto na nacionalnim stajalištima, ali pokazuje i humanost prema protivnicima, kao i empatiju prema stradanjima u Mostaru i Sarajevu.

Pisac je obilježen svojim jasno izraženim političkim i svjetonazorskim stavovima, pa i religijom, koje jasno iznosi, ali nije isključiv. Knjizi draž daje i polemičnost oko nekih odluka stožera i zapovjednika Hrvatske vojske, prijepori o kadrovskoj politici, naročito o podjeli na one iz prvih dana rata i na one koji su došli naknadno, iz redova JNA.

S druge strane rukopis i knjiga nude zanimljiv uvid u osobnu povijest, najčešće ispisanu pišćevom trajnom zaokupljenosti letenjem i ljubavlju prema njemu, kako svjedoči naslov.....

Ova knjiga Gorana Kovačića, koju je on radno naslovio "Moj prvi grafit", prakticira i zagovara zanemarenu, a toliko potrebnu kulturu sjećanja, analize i dijaloga i zato je dobrodošla i danas, kao i prije trideset ili tristo godina. U tome smislu treba se nadati da piščev prvi grafit neće biti i zadnji jer rasprava, koju ustrajno priziva, ovom knjigom zapravo bi tek trebala započeti. (Siniša Kekez) 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.