Hrvatski radio

Radio Split

14:58 / 07.06.2022.

Autor: Mladen Vuković

Predstavljen Zbornik radova i CD Ivana Lukačića

Predstavljanje zbornika

Predstavljanje zbornika

Foto: Mladen Vuković / HRT

Istaknuti hrvatski skladatelj i kapelnik splitske katedrale fra Ivan Marko Lukačić rođen je oko 1575. u Šibeniku, umro je 1648. godine u Splitu, a pokopan je uz grob Marka Marulića u crkvi svetog Frane na obali, u čijem samostanu je 30 godina obnašao dužnost gvardijana. Za povijest hrvatske glazbe je značajno da je Lukačić u Veneciji 1620. godine objavio zbirku moteta Sacrae cantiones, koja donosi novi monodijski stil u naše glazbeno podneblje.


U povodu 400. obljetnice objavljivanja Lukačićevih moteta, prije skoro 4 godine počele su pripreme za obilježavanje tog jubileja, snimljen je CD s njegovom glazbom te je prije dvije godine održan i znanstveni skup o životu i djelu Ivana Lukačića.

Danas je u splitskoj prvostolnici svetog Duje predstavljen zbornik radova s tog skupa (kojemu je priložen i CD nosač zvuka) IVAN LUKAČIĆ KAPELNIK SPLITSKE KATEDRALE, o kojemu nam više govori Sara Dodig Baučić s Umjetničke akademije u Splitu, koja vodi međunarodni ansambl „Musica Adriatica”, a prije nje o Lukačićevoj 400. obljetnici govori nam don Mihael Prović, jedan od organizatora skupa s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu:

Mihael Prović i Sara Dodig Baučić

Evo što su o zborniku radova i Lukačićevim motetima rekli Ivana prof. dr. sc. Ivana Tomić Ferić s Umjetničke akademije u Splitu, fra Domagoj Volarević s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu i današnji katedralni orguljaš don Ivan Urlić te dr. sc. Radoslav Bužančić, čelnik Konzervatorskog odjela u Splitu.

Ivana Tomić Ferić

Zbornik "Ivan Lukačić"

Zbornik "Ivan Lukačić"

Foto: UMAS / UMAS

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.