Hrvatski radio

Radio Split

Predstavljena studija o demografiji Grada Splita

18.12.2015.

12:55

Autor: RS

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Gradskoj upravi Split u nazočnosti zamjenika gradonačelnika Gorana Kovačevića i članova stručnih službi predstavljena je studija „Demografska analiza Grada Splita“. Prezentaciju su održali njezini autori dr. Stjepan Šterc iz Geografskog odsjeka PMF-a i mag. geografije Ana Jurić.

Raspravom i rezultatima studije potvrđena je i važnost demografske problematike kao temelja gospodarskog, društvenog i prostornog razvoja Grada Splita. Posebno je naglašeno kako je Grad Split prvi grad u Hrvatskoj koji je prepoznao važnost demografskih analiza u planiranju, razradi i postavljanju koncepcija i modela ukupnog razvoja, pokazujući time ostalim gradovima i županijama, pa i cijeloj Hrvatskoj put kojega treba slijediti. Posebno stoga što su svi demografski pokazatelji i procesi negativni u Hrvatskoj, a u novije vrijeme i u Gradu Splitu. Danas Split ima depopulaciju ukupnog stanovništva, negativnu migracijsku bilancu, prirodni pad i izumiranje stanovništva, veliku prosječnu starost stanovništva itd., pa je Upravi grada stalo da se tako važna problematika ne prepusti stihiji i zato je naručila i prezentirala studiju sukladno kojoj će definirati revitalizacijsku koncepciju, uvesti prvi u Hrvatskoj registar stanovništva i planski usmjeravati demografske potencijale u funkciji razvoja Splita.

„Studija je početni korak u aktivnom upravljanju demografskim razvitkom grada. Split je prvi u Republici Hrvatskoj pitanju demografskog razvoja pristupio na ovakav način dignuvši tu problematiku na vrlo ozbiljnu razinu. Vrlo je bitno shvatiti značaj ove problematike u koncepciji planiranja daljnjeg gospodarskog i prostornog razvoja Splita, to je temeljno pitanje budućnosti i opstojnosti grada.“ – zaključio je zamjenik gradonačelnika Goran Kovačević.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.