Hrvatski radio

Radio Split

Preminuo arhitekt Vjekoslav Ivanišević

13.09.2018.

14:53

Autor: RS

Preminuo arhitekt Vjekoslav Ivanišević

Preminuo arhitekt Vjekoslav Ivanišević

Foto: - / -

Poznati splitski arhitekt i bivši gradski vijećnik Vjekoslav Ivanišević (1947. - 2018.), nakon teške bolesti, preminuo je u 72. godini u KBC-u Split. Ivanišević je bio kandidat HDZ-a na izborima za splitskog gradonačelnika prije pet godina te gradski vijećnik u dva mandata.

Diplomirao je arhitektusruu Sarajevu. 

Arhitekt Vjekoslav Ivanišević napravio je niz projekata u Splitu i široj okolici. Najznačajniji su novo splitsko rodilište te prenamjena i dogradnja Medicinskog fakulteta u Splitu. Ratne 1992. godine izradio je elaborat koji je bio ključan za preuzimanje zgrada nekadašnje JNA u vlasništvo Splita. Niz vrijednih lokacija, poput kampusa na Visokoj, Depadanse, zgrade splitske općine, Banovine, Pomorskog fakulteta, Glazbene škole i drugih pripale su gradu upravo zbog projektne dokumentacije koju je izradio Vjeko Ivanišević sa suradnicima.

Brzojav sućuti gradonačelnika Krstulovića Opare

"Odlazak bližnjega uvijek je preran, a šjor Vjeko je nama u Splitu bližnji jer kojim god dijelom grada prođemo tu je ostavio svoj trag. Marmontova, Novo rodilište, hoteli u Zvonimirovoj i na Jadrana, uglovnica na Poljičkoj, zgrada na Firulama, vila na Mejama, Medicinski fakultet na Križinama…

Split je danas ostao bez istaknutog arhitekta, istinskog domoljuba i Splićanina, a prije svega uzoritog i časnog čovjeka. Zahvalni smo mu što je svojim stručnim angažmanom pomogao unijeti u vlasništvo grada brojne vojne objekte, što je kao vijećnik vodio računa da kapital ne pojede grad, i što je, unatoč bolesti, prihvatio voditi ocjenjivački tim za izbor najboljeg rješenja Žnjanskog platoa kojega je vodio časno, pošteno, argumentirano.

Uvijek staložen, uljudan i strpljiv, s onim plemenitim splitskim dišpetom koji se čitao u žaru njegovih očiju i sa svojim Splitom u srcu do posljednjeg trena.

Bit će nam tužno ove jeseni pogledati njegovo mjesto u parteru teatra, a ne vidjeti njega. Utjeha će nam biti to što gdje god da se okrenemo, vidjeti ćemo njegov trag. Na nama je da sačuvamo njegov neopipljivi, ali toliko snažno prisutan duh splitoljublja kojemu je šjor Vjeko svojim životom dao mjeru." - ističe se u brzojavu sućuti kojeg je splitski gradonačalnik Andro Krstulović Opara uputio obitelji Ivanišević.

Građani će ga pamtiti i kao pedatnog baštinika splitskog prostora, jednog od onih koji je tom prostoru uvijek pristupao s velikim poštovanjem, pažnjom i ljubavlju, o ćemu je govorio i u programu Radio Splita:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.