Hrvatski radio

Radio Split

Preminuo istaknuti satiričar Robert Marić (1958. - 2022.)

23.05.2022.

13:40

Autor: Mladen Vuković

Robert Marić

Robert Marić

Foto: DHK / DHK

Naš istaknuti publicist i satiričar Robert Marić iznenada je preminuo u 64. godini u subotu, 21. svibnja 2022. u splitskom KBC-u. Rođen je 21. prosinca 1958. u Splitu. Živio je i radio u Kaštel Štafiliću, uređivao više humorističko-satiričnih listova, objavio petnaestak knjiga proze, komedija, aforizama i slikovnica. Bavio se i umjetničkom fotografijom, kojima je ukrasio više knjiga. Bio je članom Društva hrvatskih književnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Tihi pogreb Roberta Marića bit će u utorak, 24. svibnja 2022. na groblju sv. Josipa u Kaštel Štafiliću. 

Robert Marić objavio je knjige:

LUDI ŠETAČI (1988.), proza – nakladnik Omladinska iskra

DNEVNIK OČAJNIKA (1994.), humoristički roman – nakladnik Društvo humorista Split

ATEIST SAM, BOG MI JE SVJEDOK (1997.), zbirka aforizama – KKU Poklade, Donja Kaštela

NOVI DNEVNIK OČAJNIKA (2002.), audio CD izabranih humorističkih zapisa objavljivanih u emisiji Kad se smijah tad i bijah na Radio Splitu, tekstove govori glumac HNK Split Ilija Zovko – nakladnik HRT Radio Split

DALMATINKO (2003.), knjiga za djecu – nakladnici Školska knjiga i OŠ Bijaći, Kaštela

BEZ KOLESTEROLA (2003.), humoristični roman – nakladnik Nova knjiga rast, Zagreb

PRAZNINE (2003.), roman – nakladnik Libro, Pula

EL DOTORES (2004.), satirični roman – nakladnik Nova knjiga Rast, Zagreb

DNEVNIK OČAJNIKA, drugo, dopunjeno izdanje (2005.) – nakladnik Nova knjiga Rast, Zagreb

OBALA POSKOKA (2008.), roman – nakladnik Libro, Pula

TRILOGIJA TIHOG URNEBESA (2012.), satira – nakladnik Naklada Hrid, Zagreb

DOBRILA I MILIENKO (2014.), satirični roman – nakladnik Naklada Hrid, Zagreb

DONJOKAŠTELANSKI KRNJEVAL (2014.) - zajednički rad s prof. dr. sc. Mladenom Domazetom, monografija - nakladnik Naklada Hrid, Zagreb

KEKS I GLAD (2008.) - urnebesna kazališna hit komedija koju je Kaštelansko kazalište do sada izvelo 21 put. Predstava je pored brojnih pohvalnih kritika struke i publike, na 2. Festivalu amaterskih kazališta u Slavonskom Brodu dobila nagradu za najbolju predstavu festivala, Grand prix publike kao najbolja predstava, te dvije nagrade za glumu. Plasirala se i u finale 50. Festivala hrvatskih kazališnih amatera na Hvaru 2010. godine, gdje je imala tri nominacije za nagradu – tekst, režija i gluma.

LOS EBETES (2012.), crna komedija premijerno izvedena 26. 5. 2012. u Kaštelanskom kazalištu.

DALMATINKO (2022.), edukativno lutkarsko-igrana predstava koju je prema istoimenoj slikovnici priredila i režirala Justina Vojaković-Flinger, premijerno je odigrana 19. 3. 2022. u Kaštelanskom kazalištu u Kaštel Lukšiću.

Kazališna jednočinka KAD PROPLAČU KURJE OČI (1986.) u izvođenju Kazališne grupe Marijani iz Ploča igrana je u Splitu, Pločama, Kninu...

Radio-drame: KITILI SMO TETU JELKU (glume Arijana Čulina i Ilija Zovko), POVRATAK DIOKLECIJANA (zajedničko djelo s Mladenom Vukovićem, koji je dramu i režirao, a glume Josip Genda, Ilija Zovko, Franko Strmotić, Arijana Čulina i Trpimir Jurkić), monodrama ZONA OČAJNIKA (glumi Ilija Zovko, redovite kolumne nedjeljom NOVI DNEVNIK OČAJNIKA, te brojni skečevi objavljivani na Radio Splitu, Radio Kaštelima, Hrvatskom radiju 2...). Zadnjih nekoliko godina vodio je i vlastitu kazališnu grupu Teatar Bizzzaaarrr koja je na više mrežnih stranica objavila osam nastavaka urnebesnih kratkih radio komedija. 

Uredio je i priredio za tisak knjigu kaštelanskih anegdota GLENDE I ŠALE (2010.) – nakladnik KKU Poklade.

Kratke priče objavio je u Večernjem listu, Nedjeljnoj Dalmaciji, Omladinskoj iskri, Književnoj riječi, BKG-u... te u časopisu za kulturu i umjetnost Mogućnosti dijelove proze iz LUDIH ŠETAČA.Objavio je tzv. Poster-aforizme, čiji je kasnije veći dio uvrstio u knjigu ATEIST SAM... Uvršten je u ANTOLOGIJU HRVATSKOG AFORIZMA, ENCIKLOPEDIJU AFORIZAMA, aforističke godišnjake STOŽER I MASKE, ČETVRTA DOZA...

Dugogodišnji je glavni urednik kaštelanskoga satiričnog godišnjaka MAŠKADUR. Dugi niz godina, sve do smrti Tonča Keruma i prestanka izlaženja lista, bio je zamjenik glavnog urednika BEREKINA. Nekoliko godina je uređivao humoristički podlistak RAŠPE u TROGIRSKOM GLASNIKU. Također je bio urednik humora i satire u ugaslom PREDAHU.

Humorističke tekstove i aforizme objavljuje preko trideset godina. Redovne kolumne dugi niz godina imao je u Slobodnoj Dalmaciji i u Večernjem listu. Objavljivao je u gotovo u svim hrvatskim tiskovinama (Omladinska iskra, Berekin, Nasciturus, Maškadur, Predah, Žulj, Potepuh, Čvorak, Erotika-humor...).

Dobio je posebno književno priznanje na 11. Raosovim danima 2004. za monodramu TIHA NOĆ (uvrštena u Raosov zbornik 1) te drugu nagradu na 13. Raosovim danima 2006. za monodramu 16 SLIKA IZ ŽIVOTA (uvrštena u Raosov zbornik 2).

Dobitnik je posebnog priznanja za aforizme dvije godine za redom (2001., 2002.,) na Festivalu humora i satire Slavonski Brod te Zlatne puntine za aforizme (2010.) na Festivalu humora u Blatu na Korčuli.

Dobio je i Nagradu Grada Kaštela za poseban doprinos u književnosti (2011.).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.