Hrvatski radio

Radio Split

Preminuo svećenik dr. sc. don Ivan Grubišić

19.03.2017.

12:41

Autor: HRT, MV

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Poznati svećenik i publicist dr. sc. don Ivan Grubišić preminuo je u snu u 81. godini u domu za umirovljene svećenike u Splitu, gradu u kojem je godinama bio jedan od omiljenih svećenika. Rođen je 20. lipnja 1936. godine u Dicmu, gdje će biti i pokopan 21. ožujka 2017. godine u 16 sati.

Hrvatska akademska udruga - Split - ''Čovjek nadasve'' poziva sve prijatelje, poznanike i poštovatelje don Ivana Grubišića na komemorativni skup koji će se održati u utorak, 21. ožujka 2017. godine u 12 sati u dvorani na tvrđavi Gripe, put Glagoljaša bb.
 
Don Ivan Grubišić je diplomirao na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, zatim na Filozofskom fakultetu u Zadru filozofiju i sociologiju, a doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. 

Predavao je na Katehetskom institutu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, na Teološko-katehetskom institutu u Splitu i na Hrvatskim studijima, te na Pomorskom i Filozofskom fakultetu u Splitu.

Don Ivan Grubišić bio je poznat i po društveno-političkom aktivizmu, gotovo do granica disidentstva. Na izborima 2011. izabran je za zastupnika u Hrvatskom saboru kao neovisni kandidat na vlastitoj listi zvanoj "Savez za građansku i etičnu Hrvatsku". 

Crkvena vlast nije odobravala njegovo aktivno bavljenje politikom, no on se nije obazirao na te zabrane pa mu je u siječnju 2012. godine nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić izrekao i proglasio kaznu suspenzije obavljanja svih sljedećih čina Svetoga reda: ispovijedanja, propovijedanja i slavljena Mise te zabranu nošenja svećeničkog odijela. Po isteku don Grubišićeva zastupničkog mandata, Nadbiskupski ordinarijat splitsko-makarski u travnju 2016. godine ukinuo je tu suspenziju kada je don Grubišić od svojega ordinarija zatražio da mu kanonska kazna bude povučena jer je ispunio sve uvjete koji su mu bili određeni kaznenom mjerom iz siječnja 2012. godine.

Svojedobno se zauzimao i za reviziju ugovora između Republike Hrvatske i Svete stolice čime bi se, po njegovom tumačenju, smanjila količina novca koju godišnje Republika Hrvatska daje Katoličkoj Crkvi, a protivio se i nastavi vjeronauka u državnima školama.

Bio je voditelj splitskog centra "Ivo Pilar", jedan od utemeljitelja Hrvatske akademske udruge Split pod nazivom "Čovjek nadasve", te pokretač i voditelj tribina Suvremeno društvo i duhovnost te Znanost i društvo u tvrđavi Gripe. Utemeljio je nagradu "Čovjek dijaloga - Čovjek godine", pokrenuo nacionalni projekt "Svijećnjak duhovnog zajedništva hrvatskog naroda" i "Božićna svijeća mira". Urednik je četiriju zbornika socioloških radova. Pokretač je i odgovorni urednik časopisa Dijalog.

Dobitnik je Državne nagrade za promidžbu i popularizaciju znanosti, Godišnje nagrade Grada Splita, Nagrade Velimir Terzić za promicanje demokracije u Hrvatskoj, te Nagrade Slobodne Dalmacije za životno djelo. Bivši predsjednik RH Stjepan Mesić odlikovao ga je 2007. Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, za osobite zasluge u kulturi.

Autor je 13 knjiga "Čovjek nadasve" u kojima je objavio svoja duhovna predavanja, triju pastoralnih knjiga Blagdanska duhovna misao (godina A, B i C), zatim studija Katolici u Dalmaciji, Religioznost i neka njena obilježja u srednjoj Dalmaciji 1984., Hrvatski svijećnjak... 

Njegov posljednji veći javni nastup bio je u emisiji "Nedjeljom u 2" HRT1 prije dvije godine, koji možete pogledati na linku:

http://vijesti.hrt.hr/260192/nedjeljom-u-dva-gost-ivan-grubisic-2

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.