Hrvatski radio

Radio Split

Preuređenje Trga Gaje Bulata do siječnja 2017.

31.08.2016.

14:45

Autor: Vedrana Krstić Ivanišević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Trg Gaje Bulata pred zgradom splitskog HNK-a do proljeća iduće godine trebao bi osvanuti u novom ruhu, temeljem izabranog arhitektonsko kiparskog rada četverca, arhitekta Damira Vujičića i njegovog suradnika Hrvoja Grubišića te dvojice mladih kipara Frane Šituma i Đanija Martinića.

Njihov rad je među pet pristiglih na natječaj, Ocjenjivački sud izabrao kao najcjelovitije rješenje koje najuspješnije interpretira povijesnu slojevitost prostornog konteksta povezujući memoriju na Gaju Bulata, perivojni urbanistički kontekst trga ispred kazališta tijekom 19. i 20. stoljeeća i nekadašnje izvore vode po kojemu je područje Dobri dobilo ime.


Predsjednica Ocjenjivačkog suda, splitska dogradonačelnica Aida Batarelo i arhitekt Dražen Pejković obrazložili su izbor, te najavili da će javna nabava za izvođače kao i uređenje trga biti završena najkasnije u siječnju.

Svih pet pristiglih radova izloženo je u atriju Banovine i za javnost je izložba "Umjetnička rješenja za spomenik Gaji Bulatu" otvorena do 8. rujna.


Spomenik Gaji Bulatu bit će izrađen od aluminija, visine 2 metra i 15 cm, a prostor objedinjuje memoriju na vodu, perivoj i povijest Trga. O izabranom radu autori arhitekta Damir Vujičić i kipar Frane Šitum kažu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.