Hrvatski radio

Radio Split

Priveden pljačkaš pošta u Splitu

23.10.2015.

10:53

Autor: Radio Split, PU

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iz policijskog biiltena: 52-godišnjak osumnjičen za počinjenje razbojništava u poštanskim uredima na području Splita, a dvije osobe osumnjičene za malverzacije s nekretninama u iznosu od oko 2 milijuna kuna.

52-godišnjak osumnjičen za počinjenje razbojništava u poštanskim uredima na području Splita

Policijski službenici Službe općeg kriminaliteta su proveli kriminalističko istraživanje nad 52-godišnjakom, kojeg se sumnjiči da je od 2012. do 2015.godine na području Splita počinio sedam kaznenih djela. 

Utvrđena je sumnja da je tijekom 2012.godine, i to 9. veljače, 9. srpnja i 11. listopada, počinio tri razbojništva u poštanskom uredu u ulici Kralja Zvonimira, a u istom poštanskom uredu je počinio još dva razbojništva, i to 19. prosinca 2014. i 20. ožujka 2015. godine.  

Također se sumnjiči za razbojništva u poštanskim uredima na Obali kneza Domagoja i ulici Miroslava Krleže, počinjena 10. srpnja  i 25. rujna ove godine, te za pokušaj razbojništva u poštanskom uredu u Vinkovačkoj ulici.

Prilikom počinjenja kaznenih djela, osumnjičeni je bio maskiran i prijetio pištoljem. Ukupna materijalna šteta iznosi oko 80.000 kuna. Protiv njega je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu. Doveden je pritvorskom nadzorniku.

 

Višemilijunska šteta: osumnjičeni za više kaznenih djela

Policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta su dovršili kriminalističko istraživanje nad šest osoba, osumnjičenih za više kaznenih djela.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da su 43-godišnjakinja, kao vlasnica obrta za nekretnine, i 51-godišnjak, kao agent za nekretnine, od prosinca 2009. do veljače 2013. godine, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, sa dvojicom oštećenika sačinili više ugovora i predugovora o kupoprodaji nekretnina na području Splitsko-dalmatinske županije, kojom prilikom su od oštećenih zaprimali novac na ime kapare i odustatnine, u ukupnom iznosu od oko 2 milijuna kuna, odnosno honorara za izradu projektne dokumentacije, iako su unaprijed znali da neće doći do kupoprodaje nekretnina.

Također je utvrđena sumnja da su, u cilju prijevare još dvije osobe s kojima su zaključile ugovor o kupoprodaji nekretnine, 43-godišnjakinja i 51-godišnjak, u dogovoru s 43-godišnjakom i 41-godišnjakom kao odgovornim osobama kreditne unije, te uz pomoć 53-godišnjakinje i 42-godišnjakinje, sačinili i ovjerili sporazum o osiguranju novčane tražbine prijenosnom vlasništva i nekretnina, nakon čega su odgovorne osobe kreditne unije sačinile fiktivni ugovor o kratkoročnoj pozajmici. Na taj način je oštećenima neistinito predočeno da će do isplate novca za kupoprodaju njihovog zemljišta doći nakon isplate kratkoročne pozajmice. Kako je za osiguranje vraćanja pozajmice poslužila nekretnina u vlasništvu oštećenih osoba, kreditna unija se uknjižila kao fiducijarni vlasnik nekretnine, vrijedne više od 5 milijuna kuna.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju, protiv 43-godišnjakinje i 51-godišnjaka je podnesena kaznena prijava, zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela prijevare, dok se 43-godišnjak i 41-godišnjak sumnjiče za kazneno djelo prijevare u gospodarskom poslovanju u pokušaju, a 53-godišnjakinja i 42-godišnjakinja za kazneno djelo prijevare.  Osumnjičene osobe, osim 53-godišnjakinje i 42-godišnjakinje, su dovedene pritvorskom nadzorniku. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.