Hrvatski radio

Radio Split

Program proslave 5. kolovoza u Kninu

30.07.2015.

17:39

Autor: Lidija Grubišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Proslava 20. obljetnice vojne operacije "Oluja" počinje već 4. kolovoza posvetom nove crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta. Svetu misu će predvoditi šibenski biskup mnsgr. Ante Ivas.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, kao i svake godine, počinje budnicom ulicama grada. Kako se je već danima nagađalo,  premijer Zoran Milanović i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović ipak će odvojeno položiti vijence kod spomenika pobjede na Trgu Ante Starčevića. Premijer polaže u 8 h, a predsjednica države  u 13 sati. Nije predviđeno obraćanje premijera Milanovića.

U 8,45h otvara će stalni muzejski postav Oluja 95, u 9,05 h pročitat će se imena poginulih i nestalih u akciji Oluja.

U 9,43h podiže se hrvatski stijeg na tvrđavi. Istodobno predsjednica Grabar Kitarović i sin prvog hrvatskog  predsjednika Miroslav Tuđman, otkrit će spomenik dr. Franje Tuđamna. Slijedi prelet MIG-ova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i progam Akrobatske grupe "Krila Oluje".

Svi se potom sa  tvrđave  spuštaju prema novoj crkvi, a na Trgu oluje mimohodu će se priključiti i 100%-tni ratni vojni invalidi. Svetu misu za Domovinu u 11h predvodit će kardinal Josip Bozanić uz nazočnost tridesetak biskupa iz Hrvatske i BIH.

A nakon mise, svečanost se seli na središnji gradski trg. Predsjednica države, gradonačelnica Knina , predstavnici hrvatskih branitelja položit će vijence ispred spomenika pobjede, a potom će se iza 13h građanima obratiti predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, gradonačelnica Josipa Rimac i predstavnik hrvatskih branitelja.

Zajednički ručak predviđen je u parku nasuprot zgrade gradske uprave gdje će sve zabavljati  tamburaši, klape, KUD-ovi, puhački orkestri. Na igralištu NK Dinare u 19h održat će se 9. Smotra folklora, a oko 21,30h počet će koncert Marka Perkovića Thomsona i prijatelja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.