Hrvatski radio

Radio Split

Programi u siječnju 2022. na Umjetničkoj akademiji u Splitu

26.01.2022.

09:43

Autor: UMAS

UMAS

UMAS

Foto: UMAS / UMAS

Umjetnička akademija u Splitu u studenom 2021. počela je obilježavati jubilej - 25 godina svog utemeljenja, što će biti proslavljeno brojnim programima i tijekom cijele 2022. godine. Objavljen je program za siječanj 2022.

13. – 27. 1. 2022. / Rad, tekst, kontekst (jer greška je dio svijesti) / IZLOŽBA

Mjesto održavanja: Zagreb, Galerija SC i Francuski paviljon

Vrijeme održavanja: otvorenje 13. siječnja u 19 sati; izložba se može posjetiti radnim danom od 12 do 20 sati, a subotom od 10 do 13 sati

Partnerska ustanova: Filozofski fakultet u Splitu

Dodatne informacije: “Rad, tekst, kontekst” kolaborativni je projekt studenata Odsjeka za slikarstvo Umjetničke akademije u Splitu i studenata Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu. Projekt su osmislili i vode red. prof. (T) Viktor Popović i izv. prof. dr. sc. Dalibor Prančević (Filozofski fakultet u Splitu). Treća bijenalna edicija projekta svojevrstan je hommage znamenitom umjetniku Gorkom Žuveli (1946. – 2017.) i njegovu zagovaranju 'greške' kao legitimnog počela artikulacije umjetničke misli. Gorki Žuvela osnivač je splitskog studija slikarstva i jedan od osnivača Umjetničke akademije u Splitu.

Nositelji aktivnosti: red. prof. (T) Viktor Popović (Odsjek za slikarstvo)

Kontakt: viktor@umas.hr


13. – 27. 1. 2022. / Nasilje je nasilje je nasilje... / IZLOŽBA

Mjesto održavanja: Split, Umjetnička akademija u Splitu, Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija, Galerija Ctrl+Z (Zagrebačka 3)

Vrijeme održavanja: otvorenje 13. siječnja u 18 sati; izložba se može posjetiti radnim danom od 9 do 19 sati

Partnerska ustanova: Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula

Dodatne informacije: Izložba plakata učenika 3. i 4. razreda grafičkog odjela Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, nastalih pod mentorstvom prof. Andija Pekice.

Nositelji aktivnosti: asist. Oleg Šuran (vanjski suradnik Odsjeka za dizajn vizualnih komunikacija) i v. pred. dr. sc. Jelena Zanchi (Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija)

Kontakt: oleg.suran@gmail.com

28. 1. 2022. / Noć Umjetničke akademije u Splitu / RAZNE AKTIVNOSTI

Mjesto održavanja: Split, Umjetnička akademija u Splitu, tvrđava Gripe (Glagoljaška bb)

Vrijeme održavanja: 18 – 24 sata

Dodatne informacije: Noć Umjetničke akademije manifestacija je u sklopu Noći muzeja, namijenjena širokoj publici. Program uključuje prodajnu izložbu studentskih radova, radionice, koncerte, filmske projekcije, glumačke predstave, prezentacije studijskih programa i dr.

Nositelji aktivnosti: Organizacija i koordinacija – izv. prof. umjetnost. Slobodan Tomić (prodekan za nastavu Odjela za likovne umjetnosti) i izv. prof. umjetnost. Edvin Dragičević (dekan). Organizacija pojedinačnih aktivnosti – nastavnici i studenti Umjetničke akademije u Splitu.

Kontakt: stomik60@gmail.com


28. 1. – 28. 10. 2022. / Vis á Vis Artemide 25/100/200 / IZLOŽBA

Mjesto održavanja: Split, Arheološki muzej u Splitu (Zrinsko-Frankopanska 25)

Vrijeme održavanja: izložba se može posjetiti radnim danom, 9 – 14 i 16 – 20 sati

Partnerske ustanove: Arheološki muzej u Splitu i Grad Vis

Dodatne informacije: Izložba “Vis á Vis Artemide 25/100/200” organizira se povodom obilježavanja 200. godišnjice Arheološkog muzeja u Splitu, 100 godina prvog stalnog posta Arheološkog muzeja te proslave 25 godina djelovanja Umjetničke akademije u Splitu. Izložba se naslanja na temu ovogodišnjeg Noći muzeja Muzeji između stvarnog i digitalnog / Muzeji u uvjetima globalne krize. Kao svojevrsna intervencija na izložbi “Vis á Vis 200 : Arheološka baština otoka Visa”, ova izložba uključuje predstavljanje digitalnog prikaza pretpostavljenog izvornog izgleda brončanog portreta grčke božice Artemide.

Nositelj aktivnosti: v. pred. Filip Rogošić (Odsjek za konzervaciju-restauraciju)

Kontakt: filiprogosic12@gmail.com

28. 1. 2022. (otvorenje) / Kud' plovi ovaj brod? / IZLOŽBA

Mjesto održavanja: Split, Sveučilišna galerija Vaska Lipovca (Ruđera Boškovića 31)

Vrijeme održavanja: Podatak o trajanju izložbe bit će naknadno objavljen. Izložba će se moći posjetiti radnim danom od 9 do 12 sati i od 17 do 20 sati.

Partnerska ustanova: Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru i Sveučilišna galerija Vasko Lipovac

Dodatne informacije: Na izložbi će biti prikazani arheološki predmeti pronađeni 2015. godine na podmorskom arheološkom lokalitetu Žirje, gdje je otkrivena olupina trgovačkog broda koji se može datirati u 4. stoljeće prije Krista. Riječ je o helenističkom keramičkom kuhinjskom posuđu i amforama korintskog B tipa. Restaurirana keramika predstavit će se zajedno s video- i foto-dokumentacijom podvodnih istraživanja lokaliteta Žirje. Podvodna arheološka istraživanja vodila je Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru, dok su konzervatorsko-restauratorski zahvati na arheološkom materijalu provedeni na Odsjeku za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije u Splitu.

Nositelji aktivnosti: doc. umjetnost. dr. sc. Miona Miliša (Odsjek za konzervaciju-restauraciju) i v. pred. Filip Rogošić (Odsjek za konzervaciju-restauraciju)

Kontakt: mionamilisa@gmail.com

Radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19, posjetitelji navedenih događaja dužni su pridržavati se mjera koje je propisao Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske. Više informacija: https://www.koronavirus.hr/


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.