Hrvatski radio

Radio Split

Promatranje jutarnje pomrčine Mjeseca

19.01.2019.

13:49

Autor: Vesna Relić

Promatranje jutarnje pomrčine Mjeseca

Promatranje jutarnje pomrčine Mjeseca

Foto: - / -

Nepunih šest mjeseci nakon prethodne potpune pomrčine Mjeseca, na početku sljedećeg tjedna dogodit će se još jedna astronomska pojava te vrste. U ponedjeljak, 21. siječnja, u ranim jutarnjim satima, Mjesec će proći kroz Zemljinu sjenu i biti potpuno pomračen na malo više od sat vremena.

Mjesec će početi ulaziti u sjenu našeg planeta u 4,33 sata, dok će potpuna pomrčina započeti u 5,40 sati. Izlazak Mjeseca iz sjene započinje u 6,43 sati, ali trenutak potpunog izlaska našeg prirodnog satelita iz sjene neće biti vidljiv iz naših krajeva jer će u tom času Mjesec već biti ispod obzora.

Unatoč nezgodoj satnici, Zvjezdano selo Mosor će i ovaj put provesti javno promatranje pomrčine. Kako će Mjesec dok bude pomračen biti na zapadnom dijelu neba, teleskopi će biti postavljeni na lokaciji pokraj lučice Spinut (označenoj na slici), a promatranje će početi u 4,30 sati. Bit će okončano sa zalaskom Mjeseca, malo nakon 7 sati. Naravno, potrebni su i povoljni vremenski uvjeti: vedro nebo, odsutnost jakog vjetra i podnošljive temperature.

Svi hrabri zvjezdoljupci su dobrodošli!

lokacija promatračnice u Spinutu

lokacija promatračnice u Spinutu

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.