Hrvatski radio

Radio Split

Proslava blagdana Svete Trojice u Vrlici

26.05.2021.

11:29

Autor: RS

Plakati za proslavu

Plakati za proslavu

Foto: - / -

U Vrlici će se u subotu, 29. svibnja 2021., održati proslava naslovnog blagdana grkokatoličke župe Svete Trojice, veliki događaj za to mjesto i za Dalmatinski vikarijat grkokatoličke biskupije jer će Vrliku nakon 126 godina pohoditi križevački biskup,

nakon skoro 90 godina služiti će se grkokatolička liturgija, a 50 godina nakon rušenja na mjestu nekadašnje crkve blagosloviti će se novoizgrađena spomen-kapelica Svete Trojice.

 Godine 1834. ustanovljena je grkokatolička župa Svete Trojice u Vrlici. Župa je bila dio Dalmatinskog vikarijata Križevačke eparhije. Župnici su bili svećenici iz sjeverne Hrvatske i bili su ugledni i aktivni članovi mjesne zajednice. Grkokatolička crkva Svete Trojice u Vrlici je izgrađena 1843., a posvećena 28. svibnja 1844. po grkokatoličkom križevačkom biskupu Gabrijelu Smičiklasu.U proljeće 1896. podignut je zvonik kvadratnog oblika sa četiri prozora u obliku polukružnih lukova sa svake strane. U rujnu 1970. godine teško je stradala u potresu kada se urušio krov. Krajem veljače 1971. godine srušena je dinamitom. U 20. stoljeću se brojnost župljana smanjuje zbog iseljavanja. Posljednji grkokatolik u Vrlici je umro 1952. godine.

Križevačka eparhija i grad Vrlika zajednički organiziraju proslavu koja će započeti svečanom akademijom u 10 sati, nakon čega će u 11 biti služena sveta liturgija u crkvi Gospe Rožarice, a u 12:30 svečani blagoslov će predvoditi križevački biskup mons. Milan Stipić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.