Hrvatski radio

Radio Split

Proslavljeno 100 godina lovstva na Šolti

25.09.2022.

12:03

Autor: Ministarstvo poljoprivrede RH, Radio Split

Svečana akademija u Grohotama

Svečana akademija u Grohotama

Foto: Kulturno-informativni centar općine Šolta / KIC općine Šolta

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je kao izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića u subotu, 24. rujna 2022. u Grohotama na Šolti u nazočnosti potpredsjednika Hrvatskoga sabora i počasnog člana Udruge Ante Sanadera, župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana, načelnika Općine Šolta Nikole Cecića Karuzića, predsjednika Hrvatskog lovačkog saveza Ivice Budora, predsjednika Lovačkog saveza Splitsko-dalmatinske županije Mladena Balića i predsjednika Lovačke udruge Šolta Roberta Kalebića sudjelovala na svečanoj sjednici Lovačke udruge Šolta, lovoovlaštenika za područje Šolte s pripadajućim arhipelagom otočića zapadno od otoka Šolte, površine 5938 ha, a povodom obilježavanja cijelog stoljeća organiziranog lovstva na otoku. Veliki jubilej bio je i prilika za predstavljanje povijesnog zapisa o šoltanskom doprinosu u razvoju hrvatskog lovstva, monografije Lovačke udruge Šolta, kao i za uručenje zahvalnica i odlikovanja zaslužnima za očuvanje i unapređenje djelovanja Udruge.

Ministrica Vučković je prilikom svog obraćanja naglasila kako su selo i šuma te poljoprivreda i lovstvo neodvojivi te kako je uloga lovstva izuzetno važna u ekološkom smislu i za očuvanje bioraznolikosti, ali isto tako kao oblik druženja i zajedništva u ruralnim područjima.

Kako je zaštita i opremanje onih koji čuvaju, između ostalog, najvrjednije prirodne resurse cilj ovoga Ministarstva, u posljednje četiri godine iz sredstava naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma (OKFŠ) na području županije kupljeno je devet kombi vozila za vatrogasne djelatnosti i zajednice te financirano razminiranje površine šuma i šumskog zemljišta od 823.838 m2 u vrijednosti devet milijuna kuna. U tom kontekstu, u sljedećem dvogodišnjem razdoblju planirano je financiranje nabave šest vatrogasnih vozila za gašenje šumskih požara ukupne vrijednosti devet milijuna kuna. Od 2016. do 2022. Ministarstvo je provelo osam natječaja za unaprjeđenje lovstva putem kojih je sufinancirano četiri programa iz Splitsko-dalmatinske županije.

U 2022. godini raspisan je Natječaj za sufinanciranje premije police osiguranja za štetu od divljači na poljoprivrednim usjevima. Ukupno planirana vrijednost Natječaja za 2022. godinu iznosi četiri milijuna kuna s mogućnosti povećanja. Intenzitet sufinanciranja iznosi do 70 % prihvatljive premije osiguranja.

Upravo zahvaljujući razumijevanju i suradnji Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog lovačkog saveza iznađeno je žurno rješenje problematike štete od divljači na vozilima, na način da je Savezu dodijeljeno 12,3 milijuna kuna za financiranje naknade štete od divljači na vozilima kao prijelazno rješenje do sklapanja nove police. Od 2018. do 2022. ukupno za područje cijele Hrvatske dodijeljeno gotovo 109 milijuna kuna za financiranje police osiguranja za štetu nastalu od naleta vozila na divljač.

 Iz Programa ruralnog razvoja je na području Splitsko-dalmatinske županije ugovoreno 798 milijuna kuna i isplaćeno gotovo 638 milijuna kuna, pri čemu je za Općinu Šolta ugovoreno 14,7 milijuna kuna i isplaćeno 11 milijuna kuna. U okviru provedbe Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo do sada su na području županije odobrena ukupno 924 projekta i dodijeljena je potpora u iznosu od 354 milijuna kuna, od čega je do sada isplaćeno 234 milijuna kuna - izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede RH.

Lovačka udruga Šolta

Lovačka udruga Šolta

Foto: LU Šolta / LU Šolta

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.