Hrvatski radio

Radio Split

15:16 / 23.01.2016.

Autor: RS

Prosvjedom za očuvanje starih vrijednosti

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U nedjelju, 24. siječnja 2016. desetak radnika Jadrankamena i Jadra u stečaju, i njihove obitelji, prosvjedovat će zbog novih urbanističkih planova, pljačke, lošeg gospodarskog stanja i propadanja kulturnih dobara u Pučišćima na Braču šetnjom cijelom dužinom pučiške vale.

Prosvjed počinje u 9 sati na Punti, ispred spomen ploče Andrije Alešija, a završit će u 13 sati kod Lanterne. Spomen ploču je postavio Jadrankamen iz poštovanja kiparu koji je gradio sv. Jakova u Šibeniku i kao memoriju na 500. godina kamenarstva u Pučišćima!
 
Evo kako je organizatorica prosvjeda Gordana Vrandečić opisala deset zaustavljanja prosvjednika.
 
Prvo zaustavljenje je "na trećim Lučicima" - prirodna i javna plaža. NEĆEMO R3, ZRĆE, OPIJANJA I NERED!
 
Drugo zaustavljenje "Storo pilana" - prva dalmatinska klesarska zadruga 1905. Jadrankamen je njezin sljednik od 1947. Hoćemo je za klaster molih kamenorih!
 
Treće zaustavljanje "Čimatorij" - pozdrav našemu Marku i vječna hvala čoviku koji je zadužio Pučišća svojom ljubavlju!
 
Četvrto zaustavljenje "Betonone plaže na škrapima u srcu stinje" - Macel ruglo, u Visu je sačuvon izvorno.
 
Peto zaustavljenje "Igralište" - sportska zona, općina samovoljno trošeći novce nenamjenski betonirala i označila kao parking, sutra je oznaka dolje jer odluka ne postoji i ne može je biti.
 
Šesto zaustavljanje "Šipci na toliji" - bivša poljoprivredna zadruga Dubrava - stečaj završen 2013. Trajao je punih 10 godina, nisu mogli na brzinu sve rasprodati, ali stečajnu masu "ŠIPKE NA TOLIJI" koju može samo dobiti vojska ako treba, prodali su fantomskoj tvrtki luke Jadrana po 100 kuna, ne znam što su učinili s 1 milijon, brž su in se probužali žepi!
 
Sedmo zaustavljanje "Kino dvorana" - Nova aparatura se soli, nisu vridni popravit caklo na ponistri. Vrota kotlovnice već 7 godišć plivodu u vodi na jednoj britveli, dica čuvojte se! Kino bez konduta, kvaka ispala, vrota zjodu, svitlo ajme, kabeli visidu. Predvorje kina, magazin za kafić pri Pipo, sada Bato. Kec! Treća čitaonica u Dalmaciji gdje se čitala još 1868. strana štampa. Podignuta spomen ploča In memoriam.
 
Osmo zaustavljenje "Hotel Porat" - rastežu ga na 5 razina. Samlili bi ga u papor, ali srića u nesrići zemljište ispod hotela je privatno.
 
Deveto zaustavljanje "Lanterna" - naše svitlo u svit, bit ćemo mi dobro. naučili su nas naši stori rodit. Vraćomo se u porat.
 
Deseto zaustavljanje "Kaštil" - spomenik kulture. a u njemu škovace, zubi falidu, stinja će koga ubit, u grbu općine 11 kaštilih je. Zgrada općine, raskoš, pantagonih ko papučih šijetodu podrumom. To je jedan d.o.o. u stečaju. Crikva prelijepa građevina iz 18. st. sa slikom sv. Roka. ikonom crne bogorodice, oltarom od maslinova drva sv. Jeronima, ljupkim intarzijama, kipovima, kolonadama orguljama... Drugi d.o.o. u stečaju. 
 
BRŽ ĆEMO SE NIKADA I SKONTRAT PO EVROPIMA!!!!!! 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.