Hrvatski radio

Radio Split

Protest hrvatskih antifašista

15.05.2015.

13:16

Autor: RS

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu vijesti da je Viši sud u Beogradu rehabilitirao vodju četničkog pokreta Dražu Mihailovića oglasili su se svojim priopćenjima Savez antifašističkih boraca i antifašista RH te Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Splitsko-dalmatinske županije:

Ovom prilikom izražavamo najenergičniji protest i zgražanje prema odluci Višeg suda u Beogradu. Tom odlukom poništena je presuda od 17. srpnja 1946. godine kojom je D. Mihailović osudjen na smrt strijeljanjem.

Protest Saveza temeljimo na sljedećim povijesnim činjenicama:

Jedinice D. Mihailovića su krajem 1941. godine pri njemačkoj opsadi „ Užičke republike“ su se borile na njemačkoj strani i zarobile 25o partizana i predale ih njemačkom okupatoru. Četničke jedinice D. Mihailovića napravile su pokolj muslimana u Foči koji po zvjerstvu ne zaostaje za ustaškim pokoljima Jedinice D. Mihailovića su s njemačkim i talijanskim okupatorima na Neretvi i Sutjesci sudjelovale u poduhvatu da definitivno unište NOB i partizanski pokret. Četnici su takodje organizirali i izvršili velika zlodjela i pokolje diljem Bosne i Hercegovine kao i diljem Hrvatske. I konačno četnici i četnički konfidenti učinili su i strašne pokolje diljem Srbije i u Beogradu. Sve te činjenice su utvrdjene na sudjenju 1946. godine. Ti dokazi su i bili osnova na kojoj je Vojni sud 1946. godine i zasnivao osudu četničkog vođe u Beogradu. Podsjećamo takodjer na činjnicu da je na konferenciji "velike trojke" u Teheranu donesena odluka o prihvaćanju partizanske vojske i njenog komandanta J. B. Tita kao člana antifašističke koalicije.

Odluka Višeg suda u Beogradu ulazi u red sramnih poteza i pokušaja revizije povjesti koji ponovo vrijedjaju žrtve pobijene i uništene od strane četničkog pokreta. Ona takodjer blati borbu svih jugoslavenskih naroda protiv fašizma i nacizma kao i njhov ukupni doprinos pobjedi koju su ostvarile snage demokracije nad snagama mraka.

                     SAVEZ ANTIFAŠISTIČKIH BORACA I ANTIFAŠISTA REPUBLIKE HRVATSKE

 

 

Zaprepašćeni viješću da je u Srbiji rehabilitiran ratni zločinac Draža Mihailović, vođa četničkog pokreta u Jugoslaviji, okupatorski suradnik koji je i nakon završetka II. svjetskog rata nastavio sa zločinačkim terorističkim aktivnostima protiv naroda i legalne i legitimne vlasti na tlu FNRJ, ZUABA SDŽ izražava svoju zabrinutost zbog jačanja ekstremnog nacionalizma u Srbiji, a što će se neminovno odraziti i na cijeli prostor bivše Jugoslavije.

Rehabilitacija Draže Mihailovića protivna je svakom zdravom razumu, predstavlja pucanj u prsa antifašizmu, atak na suživot naroda i njihovu slobodu te zabijanje glogovog kolca svim žrtvama četničkog pokreta – Srbima i nesrbima.

I datum donošenja rehabilitacijske presude, 13.5.2015.g. nije slučajan jer je to datum 74. obljetnice osnivanja Ravnogorskog pokreta, poznatijeg kao četničkog, što dovoljno govori da određene snage u Srbiji danas svjesno negiraju antifašizam, žrtvu 305672 mrtva i 399800 ranjenih boraca, od kojih je antifašistička Hrvatska dala više od 1/5 svih poginulih boraca NOVJ.

Revizija povijesti u državama nastalim na području bivše Jugoslavije učestala je pojava koja ima za cilj poništenje svih vrijednosti NOB-e ne bi li ta borba postala strašilo na polju II. svjetskog rata, a od poraženih „uskrsnućem“ učinila pobjednike.

Koliko još treba vremena i žrtava da se shvati da ovakve revizije povijesti ne donose ništa dobrog nego samo nove nesreće i sukobe?!

                                                                                PREDSJEDNIŠTVO ZUABA SDŽ

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.