Hrvatski radio

Radio Split

Prva elektronička sjednica Županijske skupštine

30.04.2020.

16:50

Autor: RS

Prva elektronička sjednica Županijske skupštine

Prva elektronička sjednica Županijske skupštine

Foto: - / -

30. travnja 2020. prvi put je održana elektronička sjednica Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije. Na početku 40 vijećnika prijavilo je svoje sudjelovanje na sjednici. 24. travnja 2020. poslani su materijali i prijedlozi Dnevnog reda za 31. sjednicu Županijske skupštine

 na osnovi uputa Ministarstva uprave od 13. ožujka 2020. godine da se sjednice predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, zbog trenutne i promjenjive epidemiološke situacije u zemlji, mogu sazivati i elektroničkim putem.

Prihvaćeno je svih 5 točaka dnevnog reda koje su neophodne za nesmetano funkcioniranje Županije.

Zaprimljeno je nekoliko zahtjeva za dopunom Dnevnog reda, međutim prijedlozi nisu prihvaćeni (28 protiv, 13 za) uz obrazloženje izvršnog dijela vlasti kao i predsjednika Županijske skupštine Petroslava Sapunara jer nisu stvoreni uvjeti za njihovo uvrštenje u dnevni red (nisu pripremljeni izvještaji) te će isti odmah po pripremi izvještaja biti uvršteni u dnevni red na jednoj od sljedećih sjednica.

Za prihvaćanje Dnevnog reda glasovalo je svih 40 prijavljenih vijećnika, od toga 33 za a 7 protiv.

Prva točka prihvaćena je jednoglasno; za drugu točku 29 vijećnika bilo je za, 11 protiv i 2 suzdržana; za treću točku 31 vijećnik za, 12 protiv i 1 suzdržan, četvrta točka prihvaćena je većinom od 33 glasa, 4 protiv i 2 suzdržana a peta točka usvojena sa 36 glasa za, 3 protiv i 2 suzdržana.

Današnjom sjednicom stvoreni su uvjeti da županijske službe mogu nesmetano pripremati izmjene i dopune proračuna shodno novonastaloj situaciji - izvjestio je kabinet župana Blaženka Bobana, koji je objasnio rad Skupštine:

 

„Za vrijeme Županijske skupštine SDŽ koja je u tijeku pristigao je prijedlog dopune Dnevnog reda od strane Klupa SDP-a  vezano za stanje u Domu za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici. Obrazloženo je da će cijelokupno izvješće o stanju u Domu biti po primitku jedinstvenog inspekcijskog nalaza kojeg sam zatražio od resornnih mnistarstva, kao što i priliči demokraskim standardima . Točke Dnevnog reda o kojima se danas raspravlja je izmjena Poslovnika te njena prilagodba trenutnoj situaciji:

 

1.  Prijedlog poslovničke odluke o izmjenama i dopuanama Poslovnika Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije

 

2. Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Splitsko-dalmatinske županije za 2019,

 

3. Godišnji izvještaj o izvršenju Financijskog plana Županijske uprave za ceste Split za 2019. godinu s Prijedlogom zaključka o prihvaćanju

 

4. Prijedlog odluke o raspoedijeli rezultata poslovanja za 2019. godinu

 

5. Izvješče o korištenju sredstava proračunske zalihe za veljaču 2020. iz Proračuna Splitsko-dalmatinske županije za 2020. i projekcije za 2021. i 2022., s Prijedlogom zaključka o prihvaćanju

 

Ovo su točke koje su nužne kao podloga za sljjedeću sjednicu Županijske skupštine SDŽ na kojoj planiramo  uvrstiti rebalans Proračuna i mjere za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa na pordučju Splitsko-dalmatinske županije. Iskreno se nadamo da će iduća sjednica biti u standardnom obliku kako bi sve mogli detaljno raspraviti i kvalitetno donijeti odluke."

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.