Hrvatski radio

Radio Split

Prvi povijesni roman Davora Jelavića

01.02.2023.

13:09

Autor: Mladen Vuković

Jelavićeve knjige

Jelavićeve knjige

Foto: HRT / HRT

U Vrgorcu je 27. siječnja 2023. predstavljen roman Nad kulom misečina autora Davora Jelavića, vrgoračkog povjesničara koji je prethodno objavio tri knjige o povijesti vrgoračkog kraja.  

Davor Jelavić rođen je 8. prosinca 1952. u Vrgorcu. Završio je srednju građevinsku školu u Splitu. Dugo godina proučava povijest svog zavičaja pa je 2009. objavio knjigu o svom prezimenu Jelavići rod i pleme, zatim 2016. knjigu Župa Orah Bubnji Prapatnice, a 2019. Vrgorac biser Gorske župe. Nakon teksta Cvita Fisklovića iz 1961. i knjige fra Vjeke Vrčića iz 1972., to je najopsežnija (250 stranica) do sada monografija o Vrgorcu, ilustrirana s preslicima brojnih arhivskih dokumenata (koje je s bosanice prepisala Slavica Jelavić). Davor je donio i više novih spoznaja, poput one da se mjesto koje se 1419. spominje kao Jeferzach nije nalazilo na brdu iznad današnjeg Vrgorca već u mjestu koje se tada nazivalo Zajezerčane, gdje su tada stolovali velikaši Radivojevići-Jurjevići. Pogovore knjizi napisali su Damir Kliškić i Ivan Alduk.  

Moj prvi roman Nad kulom misečina također govori o povijesti Vrgorca i Gorske župe, o vlastelinskoj obitelji Jurjević, koja je tijekom stoljeća imala više prezimena, temeljen je na povijesnim činjenicama i fikciji, pisan je na književnom jeziku, ali su dijalozi na zavičajnoj ikavici - kaže Davor Jelavić o svom romanu:    

DAVOR JELAVIĆ

Davor Jelavić i dvije prve knjige

Davor Jelavić i dvije prve knjige

Foto: Privatna zbirka / Privatna zbirka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.