Hrvatski radio

Radio Split

Put svetog Jakova kroz Imotsku krajinu

18.06.2021.

07:00

Autor: RS

Put svetog Jakova kroz Imotsku krajinu

Put svetog Jakova kroz Imotsku krajinu

Foto: - / -

I Imotska krajina dobiva svoju hodočasničku rutu: Bratovština Svetoga Jakova i Turistička zajednica Imota pozivaju na manifestaciju Camino Imota vikend, u sklopu koje će posjetitelji moći otkriti novu dionicu hrvatske mreže Puta sv. Jakova.

Manifestacija počinje u petak 18. lipnja u 8 sati misnim slavljem i blagoslovom hodočasnika u crkvi svetoga Jakova u Cisti Velikoj, nakon čega slijedi hodnja od Ciste Velike do Lovreća. U 17 sati u samostanu u Imotskom bit će otvorena Camino izložba te održan međunarodni okrugli stol Camino hodočašće u 21. stoljeću”.

U subotu od 7 sati je hodnja na relaciji Lovreć - Proložac, a u 18 sati u imotskoj crkvi su na rasporedu svjedočanstva hodočasnika.

U nedjelju od 7 sati je hodnja na relaciji Proložac - Imotski, a u 17 sati u Imotskom je na rasporedu sveta misa sa završnim hodočasničkim blagoslovom te uručivanje Camino certifikata.

Tijekom hodanja hodočasnici skupljaju pečate u hodočasničku putovnicu. Sudjelovanje tijekom najmanje jednog dana manifestacije omogućuje dobivanje Camino Imota Compostele - potvrde o obavljenom hodočašću.

Camino de Santiago - Put sv. Jakova je mreža hodočasničkih puteva koji iz cijele Europe vode prema svetištu Sv. Jakova Apostola u Santiago de Composteli, trećem po važnosti svetištu kršćanstva nakon Rima i Jeruzalema. Camino je 1987. Vijeće Europe proglasilo kulturnom rutom Europe kao “glavnu cestu Europe”. Camino je i pod zaštitom UNESCO-a kao dio svjetske Baštine.

Camino hodočasničke rute su razvijene širom Europe te su iznimno popularne, a u Hrvatskoj je tradicija ovog hodočašća duga preko 800 godina.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.