Hrvatski radio

Radio Split

Radionica "Pametni, sigurni i zeleni gradovi"

08.11.2022.

13:17

Autor: HRT Radio Split

HGK Radionica

HGK Radionica

Foto: RADIO SPLIT / HRT

Digitalizacija gradske uprave, videonadzor na javnim površinama, e-bicikli, punionice električnih automobila, mjerenje kvalitete zraka i solarni paneli - dio su novih tehnologija koje bi trebale podignuti kvalitetu i sigurnost života u gradovima i urbanim sredinama. Hrvatska gospodarska komora danas je u Splitu održala radionicu pod nazivom Pametni, sigurni i zeleni gradovi" na kojoj su predstavljene nove tehnologije i mogućnosti njihove primjene.

Uz velike gradove, i interes manjih jedinica lokalne samouprave za koncepte pametnih gradova sve veći. Gradovi na gotovo 100 lokacija diljem zemlje kveć sada imaju pametne pješačke prijelaze. Kod nas za sada takav jedan ima samo Trogir- izjavio je Bojan Fišer, predstavnik je hrvatskog proizvođača profesionalne LED rasvjete, punjača za električna vozila i cestovne signalizacije. Hrvatska gospodarska komora u suradnji s tvrtkama pomaže lokalnoj samoupravi u podizanju učinkovitosti javnih usluga, u trenutku globalne recesije te inflatornih pritisaka koji su rezultirali rastom cijena i troškova, izjavila  je samostalna savjetnica u Sektoru za industriju i održivi razvoj HGK-a Marija Šutina


RADIONICA

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.