Hrvatski radio

Radio Split

Registracija drona kod HACZ putem aplikacije

19.06.2019.

16:35

Autor: Vesna Relić

foto:pixabay

foto:pixabay

Foto: - / -

Posljednjih godina hrvatsko nebo preplavili su dronovi, bespilotne letjelice. Broj korisnika se povećava iz godine u godinu, no iz MORH upozoravaju da svako korištenje drona bez odobrenja i u neskladu s propisima može uzrokovati rušenje zrakoplova i ugrožavati živote.

Kako bi se izbjegle nezgode važno je poznavanje propisa i pravila letenja dronovima u Hrvatskoj. Prije svakog leta provjerite da dron radi ispravno i da je oprema odgovarajuće pričvršćena. Letite samo danju, noćno letenje nije dozvoljeno. Letenje izvan vidnog polja i na na udaljenosti većoj od 500 m od rukovatelja nije dozvoljeno. Držite horizontalni razmak od najmanje 30 metara od ljudi, plovila, životinja, objekata vozila, pruga, cesta, dalekovoda... Nije dozvoljeno letenje na udaljenosti manjoj od 150 m od skupine ljudi. Zabranjeno je letenje u kontroliranom zračnom prosatoru, što je cijeli prostor u blizini aerodroma, a izvan njega kontrolirani zračni prostor najčešće počinje na visini 300 metara iznad terena. Kako bi se izbjeglo ugrožavanje zračnog prometa zabranjneno je letjeti na udaljenostima mnanjima od 3 km od svih aerodroma bez obzira na njihovu veličinu te njihovih prilaznih/odlaznih površina, odnosno koridora. Rukovatelj je odgovoran za sigurno izvođenje svakog leta.

Više informacija potražite na stranici Agencije za civilno zrakoplovstvo i poslušajte razgovor sa Damirom Bezikom, nadzornikom Agencije. 


 

Bespilotna letjelica

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.