Hrvatski radio

Radio Split

08:21 / 31.01.2021.

Autor: RS

Sedam dionica maratona Kristijana Sindika

Sedam dionica maratona Kristijana Sindika

Sedam dionica maratona Kristijana Sindika

Foto: - / -

Splitski trkač na duge staze Kristijan Sindik sljedeći tjedan, u četvrtak 4. veljače na Svjetski dan borbe protiv raka, priprema se na jedinstveni pothvat, u sedam dana planira istrčati udaljenost od Splita do Tivta, što je jedan maraton dnevno i sve to za plemeniti cilj skupljanja sredstva

za odjel Dječje onkologije KBC Split.

Maraton - jedna od najtežih atletskih disciplina, svoje korijene vuče iz antičke legende prema kojoj je grčki vojnik Filipid trčao od Polja Maratona do Atene kako bi objavio pobjedu Grčke nad Perzijancima. U modernom maratonu kompletna trkačka dionica iznosi 42,195 kilometara. 

Sindikova trka se sastoji od sedam dionica, počevši od starta na Marijanskim vratima u Splitu te postajama na kojima se postiže dnevni zacrtana ruta od 42 km. Na svakoj postaji je određeno noćenje kako bi se Kristijan i ostali trkači odmorili te skupili snage za sljedeći maraton, a one su redom: Ruskamen, Drašnica, Ploče, Ston, Orašac, Čilipi te veliko finale na rivi Pine u Tivtu.

„Kao bivši onkološki bolesnik znam koliko je teška borba protiv zloćudnih bolesti, a pogotovo je teško kada ste dijete i trebali bi ste se igrati, a ne ići na kemoterapije. Kao aktualni maratonac, imao sam potrebu učiniti nešto za dječji onkološki odjel KBC Splita i sve hrabre male junake koje se bore sa zloćudnim bolestima. Ova ideja je dugo kuhala u meni, a nedostatak sportskih aktivnosti s kojima se profesionalno bavim, omogućila mi je da realiziram ovaj projekt u ovoj godini“ izjavio je Kristijan Sindik, trkač i prvi čovjek Splitskog maratona.

 

Ova hvalevrijedna humanitarna akcija zamišljena je tako da zainteresirani donatori kupuju kilometre na ruti, minimalna cijena jednog kilometra je 100 kuna ili 15 eura, a na raspolaganju je ukupno 295 kilometara. Svi zainteresirani sudionici ove akcije mogu donirati sredstva direktno uplatom na račun Dječje onkologije KBC-a Split na IBAN: HR1424070003106794371, otvoren u OTP banci d.d. Split.

 

Akciju trčanja prepoznali su drugi trkači, triatlonci i sportaši pa su se tako Kristijanu u njegovom naumu pridružili i tri poznata triatlonca: Rikardo Kuhar, Ante Bebić i Bruno Grgurević, a podršku će na startu dati i olimpijac Igor Boraska, te kapetan Hajduka Mijo Caktaš.

 

Službena utrka počinje u četvrtak 4. veljače 2021. godine u 7:00 sati na Marijanskim vratima, a ulazak u cilj očekuje se u srijedu 10.2.2021. na rivi Pine u Tivtu. Sve detalje i tijek akcije možete pratiti na Facebook stranici utrke Zlatna vrpca – 7 maratona u 7 dana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.