Hrvatski radio

Radio Split

Šest krađa, četiri prijetnje, 4 prometne nesreće

30.04.2021.

10:39

Autor: RS

Šest krađa, četiri prijetnje, 4 prometne nesreće

Šest krađa, četiri prijetnje, 4 prometne nesreće

Foto: - / -

Tijekom protekla 24 sata na području PU splitsko-dalmatinske zabilježene su četiri prijetnje, krivotvorenje isprava, oštećenje tuđe stvari, računalna prijevara i šest krađa. Zabilježene su 4 prometne nesreće od kojih 2 s materijalnom štetom. Jedna osoba je teže, a dvije osobe su lakše ozlijeđene.

Sumnjiče se za krađu katalizatora

Policijski službenici PP Hvar dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvojicom 32-godišnjaka, oba državljanina BiH. Naime, nakon što je 26. travnja zaprimljena dojava o krađi katalizatora s dva vozila policijski službenici su započeli s intenzivnim kriminalističkim istraživanjem, te ubrzo uhitili dvije osobe. Kod jednog od njih u osobnom vozilu pronađen je alat za koji se sumnja da je korišten pri počinjenju krađe, a tijekom istraživanja su pronađeni i oduzeti dijelovi otuđenih katalizatora.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da su zajedno tijekom travnja na području Hvara otuđili ukupno sedam katalitičkih pretvarača tzv. katalizatora, a počinjena materijalna šteta se cijeni na više od 5 tisuća kuna. Protiv obojice je zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Krađa podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

 

Računalna prijevara

Policijski službenici zaprimili su prijavu jedne osobe da je nakon slanja sms poruka jednom stranom poduzeće vezano za kupovinu, putem Internet bankarstva uplatio dogovoren iznos novac, međutim s računa mu je podignuto još nekoliko tisuća kuna.

Stoga još jednom koristimo priliku da pozovemo građane na oprez kako ne bi postali žrtve ovih i sličnih kaznenih djela, da kupuju sa sigurnih stranica i obave prethodne provjere, te da svoje osobne podatke i podatke bankovnog računa ne daju nepoznatim osobama.

 

Sumnjiči se za neisplatu plaće

Policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta dovršili su kriminalističko istraživanje nad 58-godišnjakinjom. Sumnjiči se da kao odgovorna osoba društva od 2019 do 2020.nije isplatila više mjesečnih plaća svojoj zaposlenici, a ukupno počinjena materijalna šteta se cijeni na oko 16 tisuća kuna. Po dovršenom kriminalističkom istraživanju u svezi kaznenog djela neisplata plaće podneseno je posebno izviješće nadležnom državnom odvjetništvu

 

Oštećeni nadgrobni spomenici

Zaprimljene su prijave da je u protekli mjesec dana na gradskom groblju „Lovrinac“ za sada nepoznati počinitelj oštetio dva nadgrobna spomenika. U tijeku je kriminalistički istraživanje.

 

Otuđen nakit i električni bicikl

Dana 28. travnja u ulici Put Žnjana u Splitu, za sada nepoznati počinitelj otuđio je razni nakit iz stana. Počinjena materijalna šteta se cijeni na oko 65 tisuća kuna

Nadalje, jučer na ulici u Milni na Braču otuđen je električni bicikl. Počinjena materijalna šteta se cijeni na oko 30 tisuća kuna.

Policijski izvidi su u tijeku

 

Dani tehničke ispravnosti motocikala 2021

Pod pokroviteljstvom Nacionalnog programa za sigurnost cestovnog prometa, u suradnji s Hrvatskim autoklubom i Centrom za vozila Hrvatske od ponedjeljka, 3.svibnja do subote, 8. svibnja provodi se preventivno-sigurnosna akcija „Dani tehničke ispravnosti motocikala 2021. u svim redovnim stanicama za tehnički pregled vozila na području Republike Hrvatske.

Akcija je preventivna i usmjerena je na nadzor tehničke ispravnosti motocikala i mopeda i svih ostalih vozila L kategorije, obzirom su posebno ugrožena skupina sudionika u prometu.

 

Vlasnici vozila se u akciju uključuju dobrovoljno, a pregled vozila je bez naknade i sankcije i usmjeren je na pružanju savjetodavne i tehničke pomoći stručnih osoba stanice za tehnički pregled. Napominjemo kako besplatni pregled vozila u ovoj akciji ne zamjenjuje redovni tehnički pregled.

 

Najava pojačanog nadzora cestovnog prometa za vikend

U cilju prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama policija i tijekom ovog vikenda nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti nadzora cestovnog prometa usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, posebno vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela, a činjenjem kojih se događaju prometne nesreće s najtežim posljedicama. Aktivnosti će se također usmjeriti i na ponavljače teških prekršaja u prometu tzv. “recidivista“. Prilikom sudjelovanja u prometu pazite na sebe i druge! - poručili su iz splitske policijske uprave.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.