Hrvatski radio

Radio Split

Šestero dobitnika Nagrada grada Splita

06.05.2016.

06:47

Autor: Zoran Vukičević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na svečanoj sjednici grada Splita u petak, 6. svibnja 2016. u HNK-u bit će dodijeljene Nagrade grada Splita. Ovogodišnji su laureati liječnici Ante Tukić i Izet Hozo, humanitarci Danijela Jelić i Joško Kalilić te Udruga za osobe s cerebralnom paralizom „Srce“ Split i Hrvatska ratna mornarica.

ZA dobitnike je bio upriličeno i primanje kod gradonačelnika Ive Baldasara u Vili Dalmaciji. 

Zahvaljujući se na povjerenju i časti istaknuti kardiolog i građanski aktivist te svojedobni saborski zastupnik Ante Tukić je kazao kako se na svim poljima svog djelovanja trudio boriti za opće dobro te da je nailazeći na niz teškoća shvatio kako treba biti uporan i u životu trčati maraton. Pročelnik Kliničkog zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju KBC-a Split prof. dr. Izet Hozo je govoreći o trenutku kada sumira konte života i pita se je li mogao više trudeći se da mu pacijent bude u središtu kao i njegovi studenti za koje je napisao pet udžbenika nagradu doživio kao jedan od najsretnijih trenutaka u životu i potvrdu cjelokupnog rada, ali se ne osjećajući izuzetkom nego kao primus inter pares. 
Komodor Stipanović je kazao kako s ovom nagradom na najljepši način počinje obilježavanje 25 godišnjice osnivanja HRM. Zahvalnost su izrazili i ostali nagrađeni, a najdojmljiviji je bio doktor Joško Kalilić, koji je ističući da je nagrada poticaj da se kroz volonterstvo može puno napraviti za grad u kojem se živi te je parafrazirao poznatu izjavu američkog predsjednika Johna F. Kennedyja: Ne pitaj što grad Split može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za grad Split. 
Ustvrdvši da dobitnici nagrada na najbolji način predstavljaju svoj grad gradonačelnik Baldasar je kazao kako mu je posebno drago da je komisija odluke donijela jednoglasno. „Ako je i bilo dilema oko dobitnika, one su se otklonile nakon prvog zajedničkog razgovora. Svi vi predstavljate na najbolji način svoje sugrađane, svoj grad i njegov duh i vjerujem da ćete služiti i dalje za primjer svima nama“, kazao je splitski gradonačelnik. 

Evo što su nam kazali laureati:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.