Hrvatski radio

Radio Split

Simpozij "Početci i razvoj ljekarništva u Hrvatskoj"

24.10.2021.

13:00

Autor: MV

Simpozij "Početci i razvoj ljekarništva u Hrvatskoj"

Simpozij "Početci i razvoj ljekarništva u Hrvatskoj"

Foto: - / -

U petak, 29. listopada 2021. navršit će se okruglih 750 godina od prvog pisanog spomena ljekarne u Trogiru! Tim povodom na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu u utorak, 26. listopada 2021. godine s početkom u 13:00 sati održat će se simpozij "Početci i razvoj ljekarništva u Hrvatskoj"

u organizaciji Hrvatskog farmaceutskog društva, Odsjeka za povijest medicinskih znanosti Zavoda za povijest i filozofiju znanosti HAZU i Muzeja grada Trogira.
 
Ove godine navršava se 750 godina od prvog pisanog spomena postojanja ljekarne u Trogiru (originalni pravni dokument datiran s 29. listopadom 1271. čuva se u Trogiru), što smatramo početkom razvoja ljekarništva na tlu Hrvatske. Značaj ove obljetnice nadilazi granice naše zemlje jer svjedoči da se farmacija i ljekarništvo u nas, napose na području Dalmacije, počelo razvijati vrlo rano, usporedo s razvojem u Europi, gdje se prve ljekarne javljaju već u 12. stoljeću, ali procvat europskog ljekarništva datira iz 13. stoljeća. Ediktom cara Fridrika II., iz 1240. godine, ljekarništvo se odvaja od medicine i postaje samostalna struka.
 
Hrvatsko farmaceutsko društvo, glavni organizator ovog Simpozija, oduvijek je pridavalo velik značaj povijesti farmaceutske struke a time i ovako značajnim obljetnicama. U prilog tome govori podatak da je bilo organizator proslave 700. obljetnice spomena ljekarne u Trogiru 1971. godine, te postavilo spomen ploču na zgradi u Trogiru u kojoj je nekada bila ljekarna. Nadalje, naše je Društvo bilo nositelj organizacije i obilježavanja 650. obljetnice Ljekarne Male braće 1967. godine, kao i 700. obljetnice 2017. godine u Dubrovniku, U svim tim prigodama bili su održani znanstveno-stručni simpoziji i izdane prigodne publikacije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.