Hrvatski radio

Radio Split

Sindikalisti: Debeljakov udar na sindikalni pokret

18.05.2016.

13:11

Autor: Mladen Vuković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nastavlja se sukob sindikalista i uprave Brodosplita, koji potpuno suprotno vide poslovnu politiku splitskog škvera. Sindikalni čelnici su pred ulazom u splitsko brodogradilište optužili upravu škvera da žele ukinuti sindikat u toj tvrtki.

Vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak želi izbaciti sindikat iz škvera pa je Sindikat metalaca Hrvatske predložilo DORH-u pokretanje kaznenog progona protiv čelnika brodogradilišta, jer su prošlog vikenda promijenili bravu te svu sindikalnu imovinu i blagajnu premjestili u druge prostorije, sindikalistima ponudili druge poslove, čime onemogućuju Sindikat u obavljanju svoje zakonske djelatnosti – izjavio je Joško Franić, glavni sindikalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske.

Samovoljom jednog pojedinca, koji misli da je vlasnik cijelog Brodosplita, izvršen je udar na sindikalni pokret, kazao je predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević, koji je pozvao inspekciju rada da spriječi progon sindikalaca njihovim premještanjem na druge poslove, tražeći od hrvatske Vlade da provjeri provedbu ugovora o restrukturiranju Brodosplita, koji mora graditi brodove da bi zaposlio obećanih 2 tisuće radnika.  

Ovo je sumrak socijalnog dijaloga, kazao je Jure Šoljić, predsjednik Odbora hrvatske brodogradnje pri Sindikatu metalaca, zaposlenik riječkog brodogradilištra "Treći maj", koji je došao dati soliadarnu podršku kolegama koji traže od Vlade poništenje Ugovora o privatizaciji Brodosplita jer se on ne provodi.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.