Hrvatski radio

Radio Split

Sjajno izdanje 19. Maratona lađa

13.08.2016.

23:49

Autor: Eduard Gracin

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nastupile su 34 posade koje su, veslajući u tradicionalnim čamcima toga kraja, trebale prijeći put dug 22 i pol kilometra. Utrku je pratilo više od 50 tisuća gledatelja među kojima su bili i brojni gosti i turisti iz inozemstva.

Devetnaesto izdanje ovog Maratona upamtit ćemo po velikoj borbi glavnih suparnika, ekipa iz Metkovića, Komina i Stabline koje su se od početka utrke u Metkoviću nametnule kao mogući pobjednici. Posada Crnog puta iz Metkovića polako je posustajala, a Argo iz Bjelovara uspješno veslala uz bok Gusara iz Komina te ekipe Stabline. Protiv veslača je bio i vjetar koji im je udarao u prsa. Više su se puta u posljednjih nekoliko kilometara te dvije ekipe sudarale što je iskoristila ekipa iz Bjelovara i na cilj u pločanskoj luci stigla prva i tako iznenadila sve ljubitelje ovog tjelesno, iznimno zahtjevnog maratona. Za dvije dužine lađe nakon njih je u cilj kao drugoplasirana stigla ekipa Gusari Komin. Njima uz bok treći su stigli veslači iz Stabline. Time je ova manifestacija opravdala veliko zanimanje, ne samo stanovnika iz doline Neretve, već i cjelokupne hrvatske javnosti. Dokaz tome su i brojni političari koji su stigli na to područje kako bi, kako su kazali, prije svega uživali u ovom veslačkom spektaklu i poželjeli mnogo uspjeha svim natjecateljima. A u dolini Neretve bili su predstavnici svih značajnih naših političkih stranaka. Oni ipak nisu zasjenili sjajne veslače koji se za ovu utrku pripremaju tijekom cijele godine. Početni entuzijazam, prije 20 godina, danas je zamijenila vrhunska organizacija kojom upravlja, osnovana 2000.-te godine Udruga lađara Neretve kojoj predstoji organizirati dogodine jubilarni 20. Maraton lađa u dolini rijeke Neretve.

Na prigodnoj svečanosti, nakon utrke dodijeljena su priznanja najboljima, a fešta lađara i ljubitelja ovog natjecanja nastavljena je pjesmom i kulinarskim delicijama na pločanskim ulicama u kojoj je uživalo više od 10 tisuća posjetitelja.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.