Hrvatski radio

Radio Split

Skup o nanotehnologiji, vodi i okolišu

10.10.2019.

07:21

Autor: RS

Skup o nanotehnologiji, vodi i okolišu

Skup o nanotehnologiji, vodi i okolišu

Foto: - / -

Trodnevna međunarodna istraživačka radionica "Interdisciplinary Endeavour in Technology at Nanoscale, Water and Environment ("Interdisciplinarni poduhvati u području nanotehnologije, vode i okoliša") započela je u srijedu, 9. listopada u Mediteranskom institutu za istraživanje života (MedILS).

Konferenciju se održava od 9. do 11. listopada, organizira je Centar izvrsnosti za znanost i tehnologiju - Integracija Mediteranske regije (STIM) u okviru provedbe projekta STIM-REI (Research, Education, Innovation; KK.01.1.1.01.0003).

Otvaranju su nazočnili prof. dr. dr. h. c. Vlasta Bonačić-Koutecký, voditeljica Centra STIM, prof. dr. sc. Ante Bilušić (PMF), član Centra, prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, prorektorica za znanost i inovacije Leandra Vranješ Markić,Luka Brčić, zamjenik splitsko-dalmatinskog župana i  Yannick Andrianarahinjaka, zamjenik (prvi savjetnik) veleposlanika Republike Francuske, ostali članovi STIM-a i njihovi gosti i suradnici.

Znanstveni program ove istraživačke radionice sastoji se od 36 prezentacija i 26 postera koji predstavljaju istraživačke teme STIM-a te ujedno i njegove sadašnje i buduće mreže povezivanja na međunarodnoj razini. Cilj radionice je okupiti međunarodnu skupinu znanstvenika i istraživača različitog istraživačkog profila, ali i zainteresiranih za unaprjeđenje suvremenih dostignuća u tehnologiji na nanoskali, vode i okoliša. Ujedno je i forum za prezentaciju i raspravu o novim inovativnim konceptima kao i o najsuvremenijim metodama, materijalima, instrumentima i primjeni – kazala je profesorica Bonačić-Koutecký ističući kako je radionica je u pravom duhu znanosti bez granica jer sudionici dolaze iz cijeloga svijeta, a pronaći će nove pristupe za rješavanje izazovnih problema u obradi i sintezi materijala, izradi, dizajnu i modeliranju, karakterizaciji i primjeni.

Na radionici će biti predstavljeni prvi rezultati istraživanja STIM-REI, a novu oprema koja će omogućiti dostizanje ciljeva projekta predstavio je prof.dr.sc. Ante Bilušić.

Podršku organizatorima iskazali su i zamjenik župana Luka Brčić, kao i rektor Ljutić.

Tema radionice je vrlo aktualna i bavi se pitanjima važnim kako za čovjeka i njegovu okolinu, tako i za zdravlje ljudi. Siguran sam da će ovaj događaj doprinijeti stvaranju novih spoznaja i ideja, što je znančajno za Sveučilište u Splitu, STIM i MEDILS – istaknuo je rektor Ljutić dodavši kako se nada da će se navedene ustanove u budućnosti i formalno udružiti te tako biti još bolje pozicionirani u svjetskoj znanosti.

Na radionici sudjeluju vodeći znanstvenici iz područja napredne tehnologije na nanoskali, vode i okoliša te edukacije povezane s transferom tehnologije s renomiranih akademskih institucija Massachusetts Institute of Technology (MIT, SAD), University of Colorado, SAD; Institute of Solid State Physics Vienna, Austrija; Czech Academy of Sciences, Češka; University of Melbourne, Australija; Universitat Politecnica de Catalunya Barcelona, Španjolska; The University of Tromsø-The Arctic University of Norway, Norveška; Uppsala University, Švedska; University Medical Center Göttingen, Njemačka; Université Claude Bernard Lyon 1, Francuska; McGill University Montreal, Kanada; Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne, Švicarska; Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska; Institut Ruđera Boškovića, Hrvatska; Institute of physics, Zagreb, Hrvatska; University of Trento, Italija i drugi.

U okviru ovog događanja održat će se i platform rasprava za moguće suradnje s javnim institucijama i poduzetništvom (11. listopada u 14 sati) te kvartalno okupljanje mladih istraživača koji sudjeluju u projektnim istraživanjima Centra i gostujućih mladih istraživača s kojima surađuju diljem svijeta. Njihovi istraživački rezultati će biti predstavljeni u poster session. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.